Op 20 april 2012 vindt op de begraafplaats Kolebra Bèrdè in Willemstad, Curaçao, de herdenking plaats van Chinese stakers, slachtoffers van De Aprilmoorden op Curaçao van 20 april 1942.
Op 20 april 1942 werden vijftien van enkele honderden stakende Chinese stokers doodgeschoten bij een poging om hun staking te breken. De Chinese stokers waren werkzaam op de olietankers van de Curaçaosche Scheepvaart Maatschappij (Shell). Ze staakten voor meer veiligheid en betere arbeidsomstandigheden.
Directe aanleiding voor de staking was het oorlogsgeweld in de regio: Duits U-boten die de slecht onderhouden en slecht bewapende olietankers torpedeerden.
De nodeloos gewelddadige reactie op de staking was ook een gevolg van de oorlogssituatie: de strijd van de geallieerden werd gevoerd op olie die via de raffinaderijen op Curaçao werd geleverd.
Na het bloedbad werden de vijftien vermoorde stokers snel en anoniem begraven op de destijds ongewijde begraafplaats Kolebra Bèrdè, het ‘kerkhof van de schande’. In augustus ’42 vond een kort en eenzijdig onderzoek naar de toedracht van deze gebeurtenissen plaats, uitgevoerd door de Commissie van Onderzoek van de Staten van Curaçao. Het rapport dat daaruit voortkwam werd begraven en de gebeurtenissen en hun slachtoffers werden doelbewust doodgezwegen door alle betrokken autoriteiten. Bij de parlementaire enquête over het Nederlands regeringsbeleid tijdens de Tweede Wereldoorlog (1948) werd deze gebeurtenis niet onderzocht.
Herdenking in teken erkenning oorlogsslachtoffers
Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de moord op de stakende stokers plaats vond. In het kader van de herdenking van de gebeurtenis en de slachtoffers heeft de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) op 13 september 2011 via haar advocaten een beroep gedaan op de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken om de vijftien Chinese slachtoffers officieel te erkennen als oorlogsslachtoffers.
Om dit verzoek kracht bij te zetten heeft de voorzitter van de SEOC, N. Makdoembaks, een boek geschreven over de gebeurtenissen, getiteld De Aprilmoorden. Dit boek beschrijft naast de gebeurtenissen op en rond 20 april 1942 de historische context van de staking. Het boek toont aan dat de vijftien Chinese arbeiders uit Rotterdam niet anders gezien kunnen worden dan als oorlogsslachtoffers. Tijdens de herdenking op 20 april 2012 zal dit boek aan het publiek gepresenteerd woorden. Daarnaast zal bij de herdenking ook een banier onthuld worden op begraafplaats Kolebra Bèrdè: een levensgrote reproductie door Michiel Tan van een foto van Chinese Curaçaoënaars bij het massagraf in 1942.
Het tijdstip en verdere informatie over de herdenking worden t.z.t bekend gemaakt op de SEOC website: www.nationaalmonumentcuracao.com. Hier kunt u ook terecht voor uitgebreide informatie over de doelstellingen en werkzaamheden van de stichting.