Muziek maakt gezond!

De derde maandag van januari wordt wel ‘Blue Monday’ genoemd, de meest deprimerende dag van het jaar. Goede voornemens blijken mislukt, de dagen zijn kort en de zomer is nog ver weg. Maar… met muziek, de taal van je hart, kun je dit ‘Blue Monday gevoel’ goed bestrijden.

Dag van de muziektherapie 2014

Daarom roept de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT), Blue Monday voor de tweede keer uit tot de ‘Dag van de muziektherapie’.

Op de Dag van de muziektherapie worden op vele plekken in het land activiteiten georganiseerd. Muziektherapeuten, de specialisten op het gebied van muziek en gezondheid, houden open huis en organiseren workshops. Bijzondere, hartverwarmende optredens vinden plaats. Deelnemers vertellen hoe muziektherapie hen helpt. Op Blue Monday laten we muziek, de taal van je hart, spreken. Alle informatie is te vinden op www.dagvandemuziektherapie.nl.

Muziek maakt gezond!
Iedereen heeft elke dag muziek om zich heen. We staan meestal niet stil bij de werking van deze muziek. Misschien verandert dat binnenkort, want er is goed nieuws: muziek maakt gezond! Uit onderzoek blijkt: muziek is goed voor je brein, je wordt er slimmer van, het is prima voor je lijf, je gaat erdoor bewegen, muziek maakt je emoties los en brengt je in een goede stemming. We weten ook dit: iedereen is muzikaal! Je kunt de kracht van muziek zelf inzetten, door bewust muziek te kiezen, een instrument te bespelen of je stem muzikaal te gebruiken. Het positieve gezondheidseffect daarvan is aangetoond.

We kunnen deze effecten nog veel meer benutten. Door elk kind de kans te geven zich in muziek te ontwikkelen. Door volwassenen te laten ervaren hoeveel energie het geeft om actief met muziek bezig zijn. Door ouderen activiteiten en therapie aan te bieden, om met muziek langer fit te blijven, eenzaamheid te voorkomen en plezierige jaren te bieden. Muziektherapeuten werken samen met iedereen die muziek een warm hart toedraagt, aan het project ‘muziek en gezondheid’. Zodat in 2020 iedereen beaamt: muziek maakt gezond! Binnenkort is er alles over te lezen op de site www.muziekmaaktgezond.nl.

Muziektherapie
Bij veel ziektes kan muziek bijdragen in het herstel of dragelijker maken ervan. Voor jong en oud. Muziektherapeuten zijn gespecialiseerd in het toepassen van muziek bij ziektes en ernstige problemen. Ze helpen bijvoorbeeld kinderen met verstandelijke beperkingen, autisme of gedragsmoeilijkheden, volwassenen met depressies, trauma’s of angsten en ouderen met Parkinson of Alzheimer. Muziektherapeuten hebben een gedegen opleiding gevolgd om dit op een verantwoorde wijze te kunnen doen. In Nederland zijn zo’n 500 erkende muziektherapeuten werkzaam binnen instellingen of eigen praktijken. Daarmee bereiken ze een klein deel van de mensen die geholpen zouden kunnen worden. Muziektherapie toepassen is effectief, kostenefficiënt en draagt ongelooflijk veel bij aan een warm behandelklimaat. Het ‘Blue Monday gevoel’ smelt daarmee als sneeuw voor de zon.

Plaats een reactie