Muziek en bewegen bieden dementerende meer kwaliteit van leven

Hoe maak je contact met een dementerende ouder, grootouder of bewoner als een gesprek voeren niet meer wil? Hoe kun je ervoor zorgen dat onplezierige momenten als wassen en aankleden toch prettig en ontspannen gaan?

Muziek en bewegen bij dementie

De jongste uitgave uit de dementiereeks van Reed Business Education, Muziek en bewegen bij dementie, laat zien hoe mantelzorgers en verzorging met eenvoudige middelen kunnen bijdragen aan meer welbevinden en kwaliteit van leven: het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de huiskamer, even naar buiten.

Op woensdag 20 maart 2013 wordt het feestelijk aangeboden aan Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis en aan Ine van Hest, directeur Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Muziek- en bewegingstherapie
Muziektherapie helpt onrust, agressie en ander probleemgedrag voorkomen en zorgt ervoor dat de dementerende lekkerder in zijn vel zit. Ook psychomotorische therapie heeft dat effect. Lang niet alle verpleeg- en verzorgingshuizen beschikken echter over muziek- of bewegingstherapeuten en lang niet alle bewoners krijgen een van deze therapieën aangeboden.

Bovendien is een halfuurtje in de week vaak niet genoeg: thuis of op de verpleegafdeling komt het probleemgedrag weer terug. Daarom is het belangrijk dat muziek en bewegen élke dag deel uitmaken van de zorg voor mensen met dementie, als een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse zorg, stellen de auteurs Annemieke Vink, Helma Erkelens en Louwke Meinardi. Het boek Muziek en bewegen bij dementie geeft achtergrondinformatie en praktische handvatten aan mantelzorgers en verzorgenden die de kwaliteit van leven willen verbeteren.

Welbevinden en werkplezier
Muziek en bewegen bij dementie is onder andere gebaseerd op het onderzoek van Annemieke Vink, psychologe en docent muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. De afgelopen jaren ontwikkelde zij samen met muziektherapeuten, verzorgenden, activiteitenbegeleiders en bewegingstherapeuten tien muziek- en bewegingsadviezen die eenvoudig toepasbaar zijn in de dagelijkse zorg thuis en in het verpleeghuis.

Boekgegevens
Titel: Muziek en bewegen bij dementie
Auteurs: Annemieke Vink, Helma Erkelens, Louwke Meinardi
ISBN: 9789035235410
Prijs: Euro 12,95
Uitgeverij: Reed Business Education

Plaats een reactie