Musea websites bieden vaak onjuiste informatie

Onoverzichtelijke sites, het ontbreken van openingstijden, weinig inspiratie en geen contactmogelijkheden. Dat is kort samengevat de kritiek van de consument op de meeste websites van musea. Veel musea slagen er niet in om bezoekers online te informeren, en al helemaal niet om te inspireren het museum te bezoeken.

Amateuristisch
Museumkwartier.nl onderzocht de websites van 980 musea en kwam tot de conclusie dat er nog zeer amateuristisch wordt omgegaan met het online voorlichten van mogelijke bezoekers. Dit ondanks het feit dat juist de teruglopende bezoekers aantallen het belangrijkste probleem zijn van veel musea.

Volgens Jennifer van Bastelaar, initiatiefneemster van Museumkwartier.nl: “Het is schokkend om te zien hoe vaak de websites hopeloos verouderd zijn, openingstijden uit 2013, laatste nieuws uit 2012 en geen enkele mogelijkheid om contact informatie te vinden. Dit ontneemt bezoekers de kans om het museum te gaan bezoeken, iets waar musea juist veel behoefte aan hebben.”

Museum Ontdekking AwardMuseum Ontdekking Award
Musea die er positief uitsprongen werden door Museumkwartier.nl beloond met de Museum Ontdekking award. De Museum Ontdekking 2015 is een award voor musea die laten zien innovatief, actueel en vernieuwend te zijn. Bij het uitbrengen van de stem zijn musea beoordeeld op drie criteria, te weten: sociale interactie, verrassende elementen en actuele informatievoorzieningen, zoals de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en faciliteiten in het museum. De Museum Ontdekking 2015 awards werden dit jaar voor de eerste keer uitgereikt.

De winnaars in 2015
Tijdens de eerste editie van de Museum Ontdekking awards mochten onder meer Pit Veiligheid in Almere, Natuurmuseum Nijmegen, Streekmuseum Tiel, Natura Docet Wonderryck Twente en Nationaal Militair Museum in Soest de prijzen in ontvangst nemen. Bovenstaande musea laten zien dat zij mee gaan met de tijd en vernieuwend te zijn.

Met gemiddeld 24 miljoen museum bezoekers per jaar zijn de musea één van de belangrijkste culturele trekpleister van Nederland. Volgens Jennifer van Bastelaar is het jammer dat een museum vaak nog wordt gezien als een ouderwets/stoffig uitje.

“Anno 2015 is dat absoluut niet meer nodig en daarom kunnen wij met het uitreiken van de Museum Ontdekking 2015 awards laten zien dat er al heel veel musea zijn die juist heel goed inspelen op de actualiteiten en vernieuwingen die nodig zijn om bezoekers te blijven trekken. En de anderen motiveren om die stap wel te zetten, dat is de enige weg om uit de lage bezoekersaantallen te komen”, aldus Van Bastelaar.

Plaats een reactie