KWF Kankerbestrijding heeft de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2011 toegekend aan Prof. dr. Wolter Oosterhuis, als hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij krijgt de prijs ter waarde van 50.000 euro, vanwege zijn grote verdiensten als patholoog en zijn stimulerende bijdrage aan de bouw van de brug tussen oncologische patiëntenzorg en onderzoek. KWF-voorzitter Harm Bruins Slot reikt de onderscheiding uit op 16 april 2011 tijdens de landelijke KWF-vrijwilligersdag in Ouwehands dierenpark in Rhenen.
Prof. dr. Wolter Oosterhuis
Wolter Oosterhuis (64) speelt al bijna 40 jaar in verschillende functies een belangrijke rol in de strijd tegen kanker. Als wetenschappelijk directeur van de Dr. Daniel den Hoed Kliniek (1990 – 1998) zorgde hij ervoor dat verschillende afdelingen beter met elkaar konden samenwerken in het kankeronderzoek binnen het Rotterdamse Josephine Nefkens Instituut (JNI). Hier zitten verschillende onderzoeksgroepen onder één dak, samen met de afdeling Pathologie. Tot op de dag van vandaag is Oosterhuis boegbeeld van het Josphine Nefkens Insituut en van de wetenschappelijke raad van deDaniel den Hoed stichting.
Als patholoog bestudeerde hij het ontstaan en verloop van kiemceltumoren en teelbalkanker, de kankersoort waar onder andere de beroemde wielrenner Lance Armstrong van is genezen. Oosterhuis : “Toen ik begin jaren zeventig als patholoog begon, was mijn vakgebied aan vernieuwing toe. Dankzij een nieuwe techniek, genaamd de immuunhistochemie, kunnen we met specifiek gemaakte antilichamen vrijwel alle moleculen in weefsels aantonen. Doordat kankercellen bepaalde karakteristieken bevatten, kunnen we tumoren niet alleen beter herkennen, we kunnen ook steeds beter voorspellen hoe patiënten op medicijnen gaan reageren.” Vooral dankzij immuunhistochemie speelt de pathologie een steeds grotere rol in de individualisering van de behandeling van kanker.
Muntendamprijs
KWF Kankerbestrijding reikt sinds 1976 jaarlijks de Prof. Dr. P. Muntendamprijs uit voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patiëntenzorg, voorlichting, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins. De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de prijswinnaar voor een bedrag van 50.000 euro een bestemming binnen de kankerbestrijding aangeven.