De behandeling van patiënten met fibromyalgie, een veelvoorkomende chronische pijnaandoening, stelt clinici voor problemen, omdat de effectiviteit beperkt is. Een multidisciplinaire behandeling blijkt wel te werken, toont onderzoek van medisch psycholoog Saskia van Koulil aan. Deze multidisciplinaire behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie en oefentherapie, en is toegespitst op het risicoprofiel van de patiënt.
Behandelde patiënten gaven aan dat ze minder pijn, vermoeidheid, beperkingen, angst en depressie ervoeren dan patiënten uit de controlegroep. Ook de impact van hun fibromyalgie op het dagelijks leven verminderde, vergeleken met patiënten uit de controlegroep. Deze positieve uitkomsten waren er ook zes maanden later. Ook verbeterde hun fysieke conditie. Van Koulil concludeert dat de multidisciplinaire behandeling veelbelovend is om het fysieke en emotionele functioneren van patiënten met fibromyalgie op korte en langere termijn te verbeteren.
Biografie
Saskia van Koulil (Sint Anthonis, 1982) studeerde klinische psychologie in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek deed ze bij de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten Nijmegen Centre for Evidence Based Practice en Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Sint Maartenskliniek. Van Koulil volgt momenteel de opleiding tot GZ-psycholoog op de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud.
Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. S. van Koulil
Titel promotie: Tailored cognitive behavioral therapy in fibromyalgia
Promotors: De heer prof. dr. F.W. Kraaimaat, de heer prof. dr. P.L.C.M. van Riel
Copromotors: Mevrouw dr. A.W.M. Evers, de heer dr. W. van Lankveld (Sint Maartenskliniek)
Datum: vrijdag 17 december 2010, 10:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Volgens de reumatholoog heb ik fibromyalgie, is er in het Jeroen Bosch ziekenhuis ook behandeling?
Gezien mijn angsten de laatste 15 jaar is het naar buiten gaan voor mij beperkt en vind ik Nijmegen erg ver Den Bosch zou nog kunnen omdat er dan iemand met me mee gaat.
Graag Uw antwoord alvast bedankt.
Groeten Anita Versfeld.
De diagnose fibromyalgie heb ik zelf gesteld, ik ben vaak onder behandeling van fysiotherapie geweest i.v.m. problemen met gewrichten, spieren enz. Heb slappe gewrichten en ben vele jaren geleden geopereerd aan heel veel vocht tussen gewrichten van mijn voet. Heb al jaren zelfde probleem aan andere voet,die is ook altijd dik en geeft pijn bij veel inspanning, maar ik wil niet weer operatie. Mijn huisarts ried mij aan naar sportschool te gaan om spieren te versterken en daardoor gewrichten te ontlasten en sindsdien oefen ik 2 x per week mijn spieren. Eigenlijk heb ik altijd wel ergens pijn, maar dat duikt dan steeds weer op een andere plaats op. Varieert wel met het weer (regenachtig is slecht voor mij, in Sicilie waar ik veel kom heb ik minder last).Ik heb gemerkt dat het helpt veel te sporten en ook mijn voeten/benen veel te gebruiken door veel te wandelen en fietsen. Ik moet rekening houden met mijn lijf en het niet te overbelasten maar zeker niet te weinig te belasten. Verder denk ik er zo weinig mogelijk aan en dat bevalt me goed. Ik heb tot kort geleden steeds gewerkt, ben nu gepensioneerd en eigenlijk voel ik me redelijk gezond. De bovenvermelde combinatie gedrag en oefenen lijkt mij ook uitermate geschikt.