MultiDimensionele FamilieTherapie definitief erkend

Behandelingen horen ‘evidence based’ te zijn, dus te berusten op bewijs dat ze werken. De eisen die autoriteiten stellen aan de bewijsvoering worden strenger. Gezaghebbend in Nederland is het oordeel van de Erkennings- commissie Gedragsinterventie. Die commissie bepaalt in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie of een behandelprogramma goed genoeg is om erkend te worden.

De Erkenningscommissie had MultiDimensionele FamilieTherapie (MDFT) al het predikaat ‘voorlopig erkend’ gegeven. In juni 2011 beoordeelde de commissie een dik dossier om te zien of MDFT in aanmerking kwam voor definitieve erkenning. Het licht sprong op groen: MDFT heeft de hoge status van ‘definitief erkend’ bereikt.

De procedure van de Erkenningscommissie is veeleisend. De behandeling in kwestie moet op 8 tot 9 van de 10 criteria maximaal scoren om definitief erkend te kunnen worden. Die criteria betreffen de effectiviteit van de behandeling op in ieder geval de maat ‘voorkoming van een nieuw delict (recidive)’, de theoretische onderbouwing van het programma, de instroom van cases, het meten van vooruitgang bij de cliënten, en de logistiek en de duurzaamheid van het programma (waaronder opleiding en management).

MDFT is ook door het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) positief beoordeeld.

Plaats een reactie