MSD betreurt onjuiste en tendentieuze reportage Brandpunt over diabetes-medicijn

Farmaceutisch bedrijf MSD betreurt de onjuiste weergave van feiten in een reportage van actualiteitenprogramma Brandpunt in de uitzending van zondag 16 september 2012. De uitzending kan tot onnodige onrust leiden bij patiënten die het geneesmiddel Januvia (sitagliptine) gebruiken of andere diabetesmedicijnen.

In het programma werden onbewezen twijfels geuit over de effectiviteit, de meerwaarde en de veiligheid van het diabetes type 2-medicijn Januvia.

Caroline Doornebos, Medisch Directeur bij MSD: “Wij zijn geschokt door de tendentieuze berichtgeving waarin de suggestie wordt gewekt dat patiënten aan risico’s zouden worden blootgesteld door behandeling met ons geneesmiddel. Januvia is bij de juiste diabetes type 2 patiënt een betrouwbaar en effectief geneesmiddel om het bloedsuikergehalte te verlagen. Dit medicijn in tabletvorm is al ruim 6 jaar beschikbaar, uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wereldwijd worden miljoenen patiënten met diabetes type 2 ermee behandeld. Wij hebben het volste vertrouwen in de effectiviteit en het veiligheidsprofiel van Januvia“

Daarnaast staat Januvia in vele Europese behandelrichtlijnen, waaronder de als zeer streng bekendstaande Engelse artsenrichtlijn. In Nederland heeft de overheid Januvia bewezen effectief en betrouwbaar verklaard door het toe te laten op de Nederlandse markt en tevens voor vergoeding op te nemen in het basispakket. Dit laatste betekent dat ook de meerwaarde van Januvia is bevestigd omdat deze meerwaarde een onderdeel is van het vergoedingstraject.

Veiligheidsprofiel op langere termijn
Januvia is ruim 6 jaar geleden wereldwijd op de markt toegelaten nadat er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bij een brede groep patiënten is uitgevoerd. Vanaf het eerste moment dat mensen Januvia gebruiken, worden wereldwijd alle gemelde bijwerkingen bijgehouden door de overheid, artsen en MSD. Op basis hiervan maken de registratie-autoriteiten continue een afweging over de balans in de effectiviteit en bijwerkingen van een middel. Helaas kunnen bijwerkingen optreden. In dat geval is het goed als de patiënt dit direct met de arts of apotheker bespreekt en de bijwerkingen worden gemeld bij de overheid (Lareb) of MSD.

MSD heeft voorafgaand aan de uitzending uitgebreid gereageerd op vragen van de redactie van Brandpunt . In de uitzending is onze reactie helaas uiterst summier aan bod gekomen. Caroline Doornebos: “We betreuren het nu zeer dat vele diabetespatiënten in ons land die Januvia gebruiken op het verkeerde been worden gezet door Brandpunt. Ik zou ze willen adviseren vooral hun dokter te raadplegen als ze vragen hebben.”

Plaats een reactie