MRSA-verspreiding WZA succesvol bestreden

0
676

De MRSA-verspreiding waar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) de afgelopen twee weken mee te kampen had op verpleegafdeling B1, is succesvol bestreden. Vorige week is de betreffende afdeling gedesinfecteerd door een extern bedrijf met geavanceerde vernevelingstechniek. Zondagochtend 18 december is de opnamestop voor neurologische patiënten opgeheven en is de afdeling weer opengesteld.

In totaal zijn MRSA-kweken afgenomen bij circa dertig opgenomen patiënten en meer dan honderd personeelsleden. Ongeveer 150 reeds ontslagen patiënten die in de afgelopen periode mogelijk risico op besmetting hebben gelopen, hebben een brief thuis ontvangen waarin hen wordt verzocht zich te melden bij hun huisarts om een kweek te laten afnemen. Nog niet alle patiënten hebben gehoor gegeven aan deze oproep.

Desinfecteren
Om de verpleegafdeling B1 te reinigen, is gebruikgemaakt van een geavanceerde desinfectiemethode met het vernevelen van waterstofperoxide. De methode werkt snel, waardoor besmette ruimtes in enkele uren MRSA-vrij gemaakt kunnen worden. De vernevelmethode mag alleen door gecertificeerde operators worden uitgevoerd en heeft als voordeel dat de afdeling niet gesloten hoeft te worden terwijl deze wordt gedesinfecteerd. Bedden, meubels en andere spullen kunnen zelfs gewoon blijven staan, en gordijnen kunnen blijven hangen. Na het desinfecteren en uitdampen worden bepaalde relevante waarden gemeten. Als deze waarden behaald zijn, wordt de kamer vrijgegeven. Na huishoudelijke reiniging is de ruimte vervolgens klaar voor gebruik.

Noro
Naast de MRSA-bacterie is ook het norovirus onder controle. Woordvoerder Pier Wijnja van het WZA: “Dat het norovirus en MRSA tegelijkertijd in het WZA aanwezig waren, was een toevallige samenloop van omstandigheden. Onze protocollen voor dergelijke situaties lagen echter klaar, waardoor wij adequaat konden reageren zodra de vermoedens van MRSA ontstonden. Zo hebben we weten te voorkomen dat beide besmettingen zich zouden verspreiden. Natuurlijk was het voor de betreffende patiënten erg vervelend, maar zij hadden begrip voor de situatie. We hebben ze daarvoor hartelijk bedankt. Enkele omliggende ziekenhuizen hebben onze neurologische patiënten opgevangen, ook dat is soepel verlopen.”