MRI-scanner spoort minuscule hersenbloedinkjes op

Via een krachtige 7T-MRI-scanner zijn beschadigde bloedvaatjes in de hersenen op te sporen. Deze beschadigingen zijn wellicht de opmaat tot dementie. Radioloog in opleiding Mandy Conijn van het UMC Utrecht beschrijft dat in haar proefschrift. Zij promoveert op 28 april.

Radioloog in opleiding Mandy Conijn beeldde kleine bloedvaten in de hersenen af met de krachtige 7T-MRI-scanner. Zij speurde naar ‘microbloedingen’: rode bloedcellen die gelekt zijn uit kleine vaatjes in hersenen. De aanwezigheid van zulke microbloedingen kan wijzen op slecht functionerende bloedvaten (‘small vessel disease’). Deze ziekte van bloedvaten in de hersenen is waarschijnlijk een van de oorzaken van cognitieve achteruitgang en dementie. Dat geldt vooral voor patiënten met aderverkalking.

Conijn bracht de bloedvaatjes in beeld bij ruim dertig proefpersonen, voornamelijk mannen, van gemiddeld 59 jaar met ernstige aderverkalking (deelnemers van het SMART-onderzoek van het UMC Utrecht). Ze beeldde de vaatjes af met zowel de 1,5T als de 7T-scanner. Met de 1,5T-scanner zag Conijn in totaal 15 microbloedingen bij 20 procent van de patiënten. Met de 7T-scanner spoorde ze 36 microbloedingen op bij 50 procent van de patiënten.

Krachtige scanner
Met de 7T-scanner zijn microbloedingen in de hersenen beter te zien dan met de gangbare 1,5T-scanner. “Deze resultaten betekenen dat de 7T-scanner geschikt kan zijn om small vessel disease in een vroeg stadium op te sporen”, stelt Conijn. “Onderzoek naar microbloedingen is grotendeels gebaseerd op beelden van 1,5T-scanners. Waarschijnlijk geven die een onderschatting van het werkelijke aantal microbloedingen, ze laten slechts het topje van de ijsberg zien.”

Maar het is nog onduidelijk hoe belangrijk het afbeelden van microbloedingen voor de dagelijkse medische praktijk is. “Aangezien dit de eerste resultaten zijn op basis van de 7T-scanner, hebben we meer onderzoek nodig om het te bevestigen. De krachtige scanner zal voorlopig nog niet voor standaard-controles van bloedvaatjes in de hersenen ingezet worden.”

Het UMC Utrecht heeft sinds 2007 een MRI-scanner van 7 Tesla. Tesla is een maat voor de sterkte van het magneetveld en daarmee voor de kwaliteit van de scanner. In Nederland staan slechts twee van deze krachtige scanners, de meeste scanners zijn 1,5 of 3 Tesla sterk.

Conijn promoveert als eerste in Nederland op patiëntenonderzoek met een 7T-MRI-scanner. Zij promoveert op 28 april aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Willem Mali, prof. dr. Peter Luijten, dr. Jeroen Hendrikse, en dr. Mirjam Geerlings van het UMC Utrecht begeleidden haar onderzoek.

Plaats een reactie