MRI-scan brengt onzichtbare schade toch in beeld

Schade aan kleine bloedvaatjes in de hersenen veroorzaakt cognitieve achteruitgang en dementie. Maar hoe maak je die schade zichtbaar? Jorn Fierstra bekeek met functionele MRI-scans de doorbloeding van de hersenen.

In de proef ademen patiënten een klein beetje koolzuur in. In reactie daarop verwijden bloedvaten zich en neemt de doorbloeding van de hersenen toe. Als het goed is, tenminste. In patiënten met een vernauwde halsslagader blijkt de doorbloeding in sommige hersengebieden niet toe te nemen. Het wijst op schade aan kleine bloedvaten die verder onzichtbaar is. Deze schade verslechtert wel het neuropsychologisch functioneren, zoals het geheugen.

Fierstra hoopt vanuit het UMC Utrecht een onderzoek op te zetten om de MRI-meting van doorbloeding te vergelijken met de huidige methode, waarbij radioactiviteit nodig is. Met de MRI-meting zouden artsen relatief makkelijk kunnen bepalen of een halsslagader­vernauwing tot schade in de hersenen leidt. Zo ja, dan zijn medicijnen misschien niet voldoende en moet de vernauwing chirurgisch verwijderd worden.

Promotie
Promovendus: Jorn Fierstra
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Clinical and anatomical consequences of impaired cerebrovascular reserve as detectable by quantitative functional MR imaging
Promotor 1: Prof. dr. Luca Regli
Promotor 2: Prof. dr. Michael Tymianski
Copromotor 1: Dr. David John Mikulis
Copromotor 2: Dr. Joseph Arnold Fisher
Datum en tijd: 1/3/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie