Motorische ontwikkeling van tevroeggeboren kinderen

0
672

Het blijkt dat de grof-motorische ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen (zwangerschapsduur ≤32 weken) gemiddeld langzamer verloopt dan van op tijd geboren kinderen. Inge-Lot van Haastert concludeert dat in haar proefschrift dankzij 20 jaar follow-up van kinderen die op de intensive care voor pasgeborenen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht hebben gelegen.

Verder laat zij het belang zien van wekelijkse echografie van de hersenen van te vroeg geboren kinderen t/m de 4e week na hun geboorte, bij overplaatsing en rond hun uitgerekende datum. In combinatie met MRI kan dit de motorische uitkomst van deze kinderen goed voorspellen. Ernstige hersenschade voorspelt vrij nauwkeurig of een kind spastisch zal worden. Dit geldt ook voor op tijd geboren kinderen. Deze bevindingen hebben gevolgen voor de begeleiding van ouders en hun kind. Het is voor ouders belangrijk te weten wat zij kunnen verwachten, zelf kunnen doen om de ontwikkeling van hun kind in goede banen te leiden of wat bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut voor hen en hun kind kan betekenen.

Promotiegegevens
Promovendus: Inge-Lot van Haastert
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Early neuromotor development of high risk infants – Gross motor function in preterm and full-term born infants
Promotor 1: Prof. dr. L.S. de Vries
Promotor 2: Prof. dr. P.J.M. Helders
Promotor 3: Prof. dr. M.J. Jongmans
Datum en tijd: 13/12/2011, 14:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht