Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG voert sinds kort maagverkleinende operaties uit als dagbehandeling. Dit nieuwe behandelprotocol is zo succesvol gebleken, dat andere ziekenhuizen in Nederland het willen overnemen. Door de coronapandemie is een achterstand opgelopen in het uitvoeren van operaties, die nu sneller kan worden ingelopen. Ook ontlast het nieuwe protocol ziekenhuispersoneel.
Dagbehandeling
Vanwege de coronapandemie komt dit dagbehandelingsprotocol als geroepen. Obesitaspatiënten hoeven niet meer te overnachten in het ziekenhuis en een operatieteam kan extern worden ingehuurd. Hierdoor wordt geen extra druk gelegd op ziekenhuispersoneel dat de handen al vol heeft aan Covid-patiënten.
Maagverkleinende operaties
Het nieuwe protocol is enthousiast ontvangen door collega’s in het veld van bariatrische chirurgen. “Vrijwel elk ziekenhuis in Nederland dat maagverkleinende operaties uitvoert, heeft al geïnformeerd naar ons protocol”, vertelt chirurg Ruben van Veen van het OLVG.
Een artikel geschreven door artsen van het OLVG is in recordtijd opgenomen in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift gespecialiseerd in bariatrische chirurgie.
Van Veen: “Onafhankelijke reviewers vonden ons artikel dusdanig interessant dat het binnen twee maanden werd gepubliceerd. Dat is snel voor een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Er is dus ook in andere landen veel interesse voor”.
Morbide obesitas
Mensen met morbide obesitas, dus met een Body Mass Index (BMI) van 35 met gezondheidsklachten of een BMI van 40 of hoger, komen in aanmerking voor een maagverkleining.
“Voor deze patiënten is het heel belangrijk om te weten dat het mogelijk is om geopereerd te worden, aangezien zij morbide obees zijn en het hen niet lukt om zelfstandig af te vallen”, zegt chirurg Van Veen. “Deze mensen moeten de optie krijgen om hun ziekte te genezen”.
Door de coronapandemie was dat echter niet vanzelfsprekend. Urgente gevallen konden geholpen worden, maar er is een achterstand opgelopen. Door het nieuwe protocol van het OLVG kan die achterstand sneller worden ingelopen.
Morbide obesitas-patiënten
De dagbehandeling is geschikt voor de iets lichtere gevallen, zo’n dertig procent van de morbide obesitas-patiënten die zich melden en een operatie nodig hebben, aldus Kobus Dijkhorst. Dijkhorst is directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK), de marktleider in Nederland in obesitasbehandelingen. De behandeling van morbide obesitas is bij uitstek belangrijk, omdat is gebleken dat deze groep zeer gevoelig is voor de ernstige gevolgen die Covid kan hebben. Tachtig procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis heeft matig tot zwaar overgewicht, zo is gebleken.
Gastric bypass operatie
Inmiddels heeft het OLVG meer dan 250 ‘gastric bypass’ operaties in dagbehandeling uitgevoerd. Het Groene Hart-ziekenhuis in Gouda heeft het voorbeeld van het OLVG inmiddels gevolgd. Ziekenhuisgroep Twente, Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, Medisch Centrum Haaglanden en het Zuyderland Ziekenhuis in Sittard-Geleen hebben zeer concrete belangstelling getoond om het protocol over te nemen.
Leefstijlverandering
Behalve een maagverkleining hebben mensen die lijden aan morbide obesitas verdere begeleiding nodig om te komen tot een leefstijlverandering, om niet opnieuw aan te komen. Die begeleiding wordt verzorgd door de NOK, dat voorafgaand aan een operatie ook kijkt naar wat de beste oplossing is voor behandeling. OLVG, Rode Kruis Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis en Zuyderland Ziekenhuis werken samen met NOK.