Monument voor donorlichamen

Het Erasmus MC krijgt een gedenkplaats voor mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. Het monument is bedoeld voor studenten die met de lichamen werken. Elders in Rotterdam komt ook een gedenkplaats voor nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld.

De gedenkplaats voor nabestaanden verrijst nabij het crematorium aan de Maeterlinckweg in Rotterdam-Zuid. Het monument in het Erasmus MC wordt dichtbij de snijzaal geplaatst.

Bereidwillig
Gert-Jan Kleinrensink (foto), hoofddocent anatomie aan het Erasmus MC: “Wij willen graag dat een student, als hij de snijzaal betreedt, zich realiseert dat mensen zo vriendelijk en bereidwillig zijn geweest om hun lichamen voor ons ter beschikking te stellen, zodat wij er een hele nieuwe generatie dokters mee kunnen opleiden.” Het idee is niet volslagen nieuw. In Groningen is er al een monument op een begraafplaats en in Nijmegen eentje op de universiteit.

Geen graf
Het Erasmus MC had al langer het idee voor een gedenkplek, want wie zijn lichaam ter beschikking stelt, krijgt geen urn en heeft ook geen graf. Het monument in het Erasmus MC zal worden ontworpen door binnenhuisarchitecte Moniek van Schaik. Haar vader heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld, maar zij miste een plek om hem te gedenken. Kleinrensink: “Zij is als binnenhuisarchitecte, kunstenares en ervaringsdeskundige bij uitstek geschikt om dit samen met ons vorm te geven.”

Links

  • Beluister het interview met Gert-Jan Kleinrensink bij NOS Headlines.
  • Beluister de anatomische les in het Erasmus MC op RTV Rijnmond.

Plaats een reactie