Mondgezondheid-gerelateerde kwaliteit van leven moeilijk te meten

Binnen de tandheelkunde wordt met behulp van vragenlijsten onder meer het begrip mondgezondheid-gerelateerde kwaliteit van leven (KvL) gemeten. Dit wordt gedaan vanuit het idee dat bepaalde mondgezondheid-gerelateerde problemen, zoals kiespijn, invloed kunnen hebben op het dagelijks leven.

Jacobien Kieffer onderzocht de meettechnische eigenschappen van een veelgebruikte mondgezondheid-gerelateerde KvL-vragenlijst. Ook richtte ze zich op de conceptuele basis die ten grondslag ligt aan het begrip mondgezondheid-gerelateerde KvL, omdat het van belang is dat onderzoekers daadwerkelijk weten wat een vragenlijst meet.

Zonder enig theoretisch kader omtrent het begrip KvL zelf lijkt dit onmogelijk te zijn. Pogingen tot het ontwikkelen van een definitie van het begrip KvL in verschillende onderzoeksgebieden hebben nog geen eenduidige definitie opgeleverd. Dit maakt de problemen met het meten van het begrip ook binnen de tandheelkunde lastig.

Het is daarom een onderzoeksgebied in ontwikkeling en meer inzicht is nodig in wat KvL daadwerkelijk inhoudt en hoe dit zich relateert tot mondgezondheid. Alleen dan kan het begrip KvL adequaat gemeten worden, aldus Kieffer.

Promotiegegevens
Mw. J.M. Kieffer
Faculteit: Tandheelkunde
Proefschrift: Some fundamental issues in oral health-related quality of life research
Promotor: dhr. prof. dr. G.H.W. Verrips
Vrijdag 20 januari 2012, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie