Mogelijke hulp bij bestrijden wetenschappelijke fraude in klinisch onderzoek

Op de tweede CRA-dag die in Nederland is georganiseerd, oppert Leonie Middelink, voorzitter Clinical Operations van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde, dat fraude bij klinisch onderzoek bestreden kan worden door het inzetten van Clinical Research Associates (CRAs).

De CRA speelt een essentiële rol bij de kwaliteit van het klinisch onderzoek en de controle van de onderzoeksgegevens. Door samen te werken met artsen en actief hun kennis over te brengen, kunnen ze wetenschappelijke resultaten naar een hoger plan tillen.

Uit een enquête onder achthonderd huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, sociaal geneeskundigen en medisch specialisten, uitgevoerd door het artsenblad Medisch Contact bleek vorige week dat één op de zeven artsen er weleens getuige van is geweest dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen.

In Nederland zijn ongeveer 700 Clinical Research Associates (CRAs) werkzaam in het bedrijfsleven of bij universiteiten. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt opzetten, initiëren, opvolgen en afsluiten van klinisch onderzoek. Om de samenwerking tussen deze CRAs uit het bedrijfsleven en de academische wereld te bevorderen en kennis te delen, organiseerde de Nederlandse Vereniging van Farmaceutische Geneeskunde op dinsdag 17 april 2012 een bijeenkomst aan de Universiteit Utrecht.

In tien verschillende masterclasses gaan de CRAs in op hun verschillende rollen in het klinisch onderzoek en het belang van goede communicatie. Daarnaast spreekt prof. Catherijne Knibbe (Universiteit Leiden) over onderzoek met kinderen en presenteert Paulien Nieuwendijk de ontwikkelingen in de zorg, zoals de financiering en de rol van verzekeraars. Ongeveer 200 CRAs en 25 studenten farmacie en biomedische wetenschappen nemen deel aan de bijeenkomst.

Plaats een reactie