Mogelijk verband tussen leefstijl en erfelijke borstkanker

Vrouwen die belast zijn met de erfelijke genetische afwijking in het BRCA1 of BRCA2 gen, kunnen hun verhoogde risico op het krijgen van borstkanker mogelijk terugbrengen door hun leefstijl aan te passen. Deze voorlopige conclusie kan getrokken worden uit het proefschrift van Anouk Pijpe, onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis die hier vrijdag 2 juli op hoopt te promoveren aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Vrouwen met bewezen erfelijke aanleg voor borstkanker, BRCA1/2-mutatiedraagsters, hebben een zes- tot achtmaal grotere kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen zonder deze erfelijke aanleg. Dit risico lijkt enigszins teruggebracht te kunnen worden door regelmatig bewegen en een gezond lichaamsgewicht.

Dat een gezonde leefstijl het risico op borstkanker voor de algemene bevolking verkleint was al eerder aangetoond. Het onderzoek van Anouk Pijpe laat zien dat dit ook geldt voor vrouwen met erfelijke borstkanker (BRCA 1 en 2). Anouk Pijpe geeft aan dat haar onderzoek – een van de eerste in zijn soort – een stap in de goede richting is, maar dat we er nog lang niet zijn: ‘Het is nog te vroeg voor specifieke aanbevelingen. Daarvoor is vervolgonderzoek noodzakelijk.’ Tot die tijd is de belangrijkste boodschap aan BRCA1/2 mutatiedraagsters dat de aanbevelingen zoals die in het algemeen gelden, zeker ook voor hen van toepassing zijn.

Plaats een reactie