Mogelijk landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker

De kans is groot dat nog vanaf dit jaar Nederlanders tussen 55 en 75 jaar te maken krijgen met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Een commissie van de Gezondheidsraad bracht afgelopen november een positief advies uit aan minister Ab Klink.

Leidraad
In de regio Rijnmond is in samenwerking met het Erasmus MC afgelopen maand een nieuwe fase van een proef-bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor een landelijk darmkanker screeningsprogramma, om zo de overlevingskansen van patiënten te vergroten. De bevindingen van het vorige onderzoek vormden een leidraad in het advies van de Gezondheidsraad aan de minister.

Vroeg stadium
Darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Elk jaar zijn er 10.000 nieuwe gevallen en er overlijden ruim 4.500 mensen aan deze ziekte. Door middel van een bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, wat de kans op genezing sterk verbeterd. Ook kunnen goedaardige voorlopers van darmkanker worden ontdekt en verwijderd voordat ze kwaadaardig ontaarden.

Augustijn
Het kwartaaltijdschrift Augustijn, van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, bevat een artikel over dit onderwerp, waarin  een aantal deskundigen hun visie geven. Klik hier voor het artikel. (VS)

Plaats een reactie