Moeten mobieltjes op school verboden worden?

Moeten mobieltjes op school verboden worden? Of zijn smartphones juist een verrijking voor de manier van lesgeven? Frankrijk heeft intussen wel een mobieltjesverbod: geen telefoons in de klas en ook niet in de pauze.

De Franse regering hoopt daarmee cyberpesten terug te dringen en diefstal en geweld onder scholieren te voorkomen. Kinderen kunnen zich nu beter op de les concentreren, is de gedachte.

mobiele telefoon, apps

Mobieltjesverbod

Is zo’n landelijk mobieltjesverbod eigenlijk ook iets voor scholen in Nederland? Rob Oudkerk gaat met de NPO Radio 1-bus naar Rotterdam en praat met verschillende ouders en docenten.

Docent maatschappijleer Volkan Tasdan wil dat docenten smartphones juist omarmen: het is een middel waardoor kinderen zich kunnen ontwikkelen. Basisschooldocent Duran Renkema ziet in dat er voordelen zijn, maar vindt dat de negatieve kanten veel zwaarder is gaan wegen in de praktijk. “Treiterfilmpjes hebben tot veel delicten in de klas geleid.”

Hoe moeten scholen en docenten de komende jaren omgaan met scholieren die de hele dag aan hun mobiel willen zitten? En wat voor rol hebben ouders hierin? Ook te gast is Naïma Zeijpveld, moeder van vier kinderen en vmbo-docent.

Uitzending: zondag 16 september 2018, 20.00 uur, NPO Radio 1

Over Kwesties

Radioprogramma Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

NPO Radio 1 Kwesties, logo
‘Kwesties’ is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland.

Plaats een reactie