Moeraskoorts aangetroffen bij paardenexport naar Groot-Brittanië

De Britse autoriteiten hebben op 15 augustus een uit Nederland afkomstig paard aangetroffen met de paardenziekte Infectieuze Anemie (EIA), oftewel Moeraskoorts. Het paard maakte onderdeel uit van een groep van 6 paarden. Omdat de Britten onregelmatigheden aantroffen in de certificering hebben ze de groep gescreend. De overige 5 paarden waren wel gezond, het positief bevonden dier is inmiddels geëuthanaseerd.

Moeraskoorts is een besmettelijk virus bij paarden en paardachtigen dat kan leiden tot bloedarmoede en koorts, met als gevolg dat het dier verzwakt. In ernstige gevallen kan het zelfs binnen drie weken overlijden. Dieren die in leven blijven, worden hun leven lang drager van het virus en kunnen te allen tijde andere paarden besmetten. Het in Groot-Brittannië aangetroffen paard had geen ziekteverschijnselen en is waarschijnlijk alleen drager geweest zonder zelf ziek te zijn. Stalvliegen en dazen zijn de belangrijkste verspreiders, die zijn in Nederland actief tussen april en november. In Nederland is nooit eerder Moeraskoorts aangetroffen.
Maatregelen

De 6 paarden zijn afkomstig van een bedrijf in Ede dat inmiddels geblokkeerd is en dus geen dieren mag aan- of afvoeren. De overige dieren op het bedrijf, 18 paarden, worden door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) getest. Als ze allemaal negatief testen en dus vrij zijn van EIA, wordt de blokkade opgeheven. Bij positief geteste dieren wordt de blokkade gehandhaaft tot 90 dagen na het afvoeren van het laatste zieke dier. De testuitslag van de nVWA valt begin volgende week te verwachten.

Plaats een reactie