Een celdelingstop in de cellen van moedervlekken speelt een belangrijke rol bij het onderdrukken van huidkanker in het menselijk lichaam. Dit mechanisme, genaamd ‘oncogen-geïnduceerde senescence’, zorgt ervoor dat moedervlekcellen zich normaal gesproken niet ontwikkelen tot tumoren. Op 1 juni promoveert Liesbeth Vredeveld op dit onderzoek.
Moedervlekken bestaan uit een groep pigmentcellen die een genetische verandering hebben ondergaan. Bijna iedereen heeft wel meerdere moedervlekken, verreweg de meeste ontwikkelen zich nooit tot kwaadaardige tumoren (melanomen). Inzicht in de reden dat deze moedervlekken níet kwaadaardig worden, kan uiteindelijk nuttig zijn bij het vinden van een medicijn tegen huidkanker.
Onderzoeker Liesbeth Vredeveld, werkzaam in het laboratorium van prof. dr. Daniel Peeper op het Nederlands Kanker Instituut, onderzocht ‘oncogen-geïnduceerde senescence’ in moedervlekcellen.
Zij en haar collega’s zagen dat als bepaalde kanker-genen (‘oncogenen’) in een pigmentcel actief worden, deze cel zich gaat delen en een moedervlek vormt. Uiteindelijk zullen de moedervlekcellen een permanente celdelingstop ondergaan, senescence.
De moedervlekcel met het actieve kanker-gen stopt daardoor met groeien, waardoor er geen kanker kan ontstaan. Verder onderzocht Vredeveld, in samenwerking met prof. dr. Wolter Mooi (VUmc), welke mechanismes belangrijk zijn voor het opstarten en permanent volhouden van deze celdelingstop. Een toegenomen inzicht in deze processen zal uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker.
Het onderzoek van Liesbeth Vredeveld kwam tot stand met financiering van het KWF en NWO.
Promotiegegevens
Promovendus: L.C.W. Vredeveld
Titel proefschrift: Oncogene-induced senescence: from in vitro tool to in vivo tumour suppression
Promotor: Prof.dr. D.S. Peeper
Datum : 1 juni 2011, 11:45 tot 12:45 uur
Locatie : aula Vrije Universiteit