Moedermelk na geboorte redt 830.000 kinderlevens

Elk uur kunnen 95 baby’s gered worden – 830.000 per jaar – als moeders borstvoeding geven in het eerste uur na de bevalling.

UntitledFotocredits: Olivier Hodac (cc)

Dit staat in een door Save the Children gepubliceerd rapport: Superfood for Babies.

Het drinken van de eerste moedermelk binnen een uur na de geboorte, is een krachtige stimulans voor het immuunsysteem van baby’s, waardoor ze drie keer meer kans hebben om te overleven. Een kind in een ontwikkelingsland dat de eerste zes maanden borstvoeding krijgt, heeft zelfs tot 15 keer minder kans om te sterven aan dodelijke ziektes zoals longontsteking en diarree.

Ondanks de voordelen van borstvoeding die op grote schaal bekend zijn in de Westerse wereld, en het feit dat borstvoeding een natuurlijke manier is om een ​​pasgeboren baby te beschermen, wordt er in armere landen weinig aandacht besteed aan het helpen van moeders met het geven van borstvoeding. Save the Children geeft aan dat de enorme vooruitgang die reeds geboekt is in het verminderen van kindersterfte versneld kan worden als meer moeders worden aangemoedigd om borstvoeding te geven.

Ondanks de positieve effecten, stagneert het aantal moeders dat borstvoeding geeft. In Oost-Azië en in sommige van de meest dichtbevolkte landen van Afrika neemt het aantal moeders dat borstvoeding geeft, zelfs af. De invloed van traditionele schadelijke praktijken, een ernstig tekort aan gezondheidswerkers en voorbeelden van ongepaste marketingtechnieken door sommige bedrijven die babymelkvervangers produceren, hebben hieraan bijgedragen.

Wereldwijd zijn er 3,5 miljoen extra gezondheidswerkers nodig om het aantal moeders dat borstvoeding geeft te vergroten. Vrouwen die bevallen met de hulp van een opgeleide verloskundige, geven twee keer zo vaak borstvoeding in de eerste cruciale uren. Marinke Ros van Save the Children Nederland, zegt: “De wereld is op een omslagpunt en we kunnen de generatie kinderen die sterven aan ondervoeding en ziektes die te voorkomen zijn stoppen.

Plaats een reactie