Moderne vrouw wil anticonceptie die past bij haar levensfase

Donderdag 8 maart 2012 wordt voor de honderdste maal Internationale Vrouwendag gevierd: de dag waarop alle vrouwen centraal staan. Jarenlang was het recht op anticonceptie een belangrijk strijdpunt, maar nu beschouwen we het als iets normaals.

De moderne vrouw beslist zelf over haar leven. Werken, studeren, wel of geen kinderen: iedereen heeft het recht en de vrijheid om de eigen keuze te maken. Vrouwen zijn de baas over hun eigen lijf, en daarbij hoort het kunnen kiezen voor de anticonceptie die het beste bij hun levensfase past.

Kinderen spelen op het strand tijdens familievakantie

Zo is er de pil, het spiraaltje en het condoom. Maar wanneer stellen vinden dat hun gezin compleet is, kunnen zij ook voor permanente anticonceptie zoals de Essure-methode kiezen.

Onvoldoende geïnformeerd over permanente anticonceptie
Veel Nederlandse stellen die vinden dat hun gezin compleet is, worstelen met de vraag: ‘welk voorbehoedsmiddel gebruiken we?’. De pil (44%) en het condoom (38%) zijn nog altijd de meest gebruikte vormen van anticonceptie bij stellen boven de 35 jaar. Veel stellen hebben echter genoeg van het slikken van hormonen en het gedoe met condooms. Een kwart van hen ziet permanente anticonceptie als een goede oplossing voor anticonceptie, blijkt uit onderzoek van Motivaction.

Verrassend is dat minder dan 10% van de vrouwen aangeeft dat zij informatie van hun huisarts of gynaecoloog krijgen over permanente anticonceptie. Hierdoor hebben zij een achterhaald beeld bij behandelingen voor de vrouw. Weinig stellen dat er een vorm van permanente anticonceptie is zónder dat hiervoor een operatie bij komt kijken.

Dr. Vleugels, gynaecoloog bij het centrum voor anticonceptie (CASA), vindt het belangrijk dat steeds meer vrouwen weten van deze nieuwe behandelmethoden. “Essure is een goed alternatief voor vrouwen die van hun leven en hun gezin willen genieten, zonder na te hoeven denken over (hormonale) anticonceptie of zich zorgen te hoeven maken over mogelijke zwangerschap. De behandeling kan binnen 10 minuten in het ziekenhuis worden uitgevoerd zonder dat er een narcose of mes aan te pas komt.”

Essure behandeling

Hoe werkt Essure?
De behandeling kan binnen 10 minuten in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Zonder operatie, narcose en dichtschroeien of afbinden van de eileiders. In plaats daarvan plaatst een gynaecoloog zachte, flexibele micro-inserts via de natuurlijke weg (vagina, baarmoederhals en baarmoeder) in de eileiders. Drie maanden na de plaatsing vormen het lichaam en de micro-implantaten samen een natuurlijke barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. De menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed.

In Nederland ondergingen al meer dan 18.000 vrouwen deze behandeling. De groeiende populariteit van Essure is te danken aan de eenvoud van de behandeling en de minimale herstelperiode. De procedure wordt in bijna 90 van de 100 ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Meer informatie
www.essure.nl

Plaats een reactie