Moderne veertigplussers stellen aanschaf leesbril bij beginnende leesproblemen zo lang mogelijk uit

De krant die tijdens het lezen steeds verder van het gezicht wordt afgehouden, totdat de armen te kort zijn om de letters nog goed te zien. Duidelijk een geval van presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid.

Bijna niemand van boven de veertig ontkomt hieraan en tegelijkertijd is het begrip presbyopie weinig bekend; 34 % van de Belgen en slechts 5 % van de ondervraagde Nederlanders kent de term. Dat blijkt uit een onderzoek van Bausch+Lomb onder ruim vijfhonderd personen in de Benelux (1).

Presbyopie is het verminderde vermogen van het oog om voorwerpen op kortere afstand scherp in beeld te brengen. De ooglens verliest in de loop der jaren haar flexibiliteit zodat ze niet meer goed kan focussen, een natuurlijk ouderdoms-verschijnsel dat meestal rond het 40e levensjaar begint.

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n tachtig procent van de ondervraagden tussen de 40 en 60 jaar, moeite heeft met het lezen van kleine lettertjes zonder gebruik van een hulpmiddel. Van degenen die nu nog geen problemen heeft, denkt 63 % dit over gemiddeld 10 jaar wel te hebben. De groep die ruiterlijk toegeeft moeite te hebben met het lezen van de kleine letters, is gemiddeld al rond het 45e levensjaar begonnen met een hulpmiddel in de vorm van een leesbril of een multifocale bril.

Steeds meer leesbrillen

Als er eenmaal een leesbril is aangeschaft volgen er al snel meer. Een vijfde van de ondervraagden heeft drie of meer leesbrillen in het bezit. Toch wordt de aanschaf van een leesbril of multifocale bril door ruim een kwart van de ondervraagden zo lang mogelijk uitgesteld. Vijftien procent zegt zelfs liever de krant wat verder van zich af te houden, zodat het moment waarop een bril opgezet moet worden, zo lang mogelijk wordt uitgesteld. En dat is inherent aan het feit dat sommigen zich met een bril gelijk zo oud voelen (36 % van de ondervraagden).

Multifocale contactlenzen als uitstekend alternatief
Gewone contactlenzen zijn geen adequate vervanger voor een leesbril: óf je leest prima van dichtbij óf je ziet goed in te verte. De multifocale contactlenzen van Bausch+Lomb zijn in dat opzicht de perfecte oplossing. Ze laten de gebruiker zowel van dichtbij (bijvoorbeeld bij het lezen van een krant), op een tussenafstand (bijvoorbeeld bij het lezen van een computerscherm), als veraf (bijvoorbeeld bij autorijden en het lezen van verkeerborden) helder en scherp zien. 47% van alle ondervraagden geeft aan dat wanneer ze geen leesbril meer nodig hebben het leven een stuk makkelijker wordt.

Ga voor meer informatie over de multifocale contactlenzen van Bausch+Lomb naar uw opticien of kijk op www.tejongvooreenleesbril.nl.

(1) onderzoek van Bausch+Lomb, uitgevoerd door Flycatcher, onder ruim vijfhonderd mensen in de Benelux in de leeftijdscategorie 40 t/m 60 jaar

1 gedachte over “Moderne veertigplussers stellen aanschaf leesbril bij beginnende leesproblemen zo lang mogelijk uit”

Plaats een reactie