Mobieltje beïnvloedt identiteit op speelse manier

Tweederde van de wereldbevolking maakt op dit moment gebruik van de mobiele telefoon. De combinatie van de technologie en de manier waarop we onze mobieltjes gebruiken zorgt ervoor dat we op een nieuwe, speelse manier met onze identiteit omgaan. Dit stelt Michiel de Lange in zijn proefschrift Moving Circles: mobile media and playful identities. Hij promoveert op dinsdag 16 november 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voor veel mensen zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken uit hun alledaagse leven. Mobiele mediatechnologieën bemiddelen de identiteit van mensen; hoe zij zich tot elkaar, tot de wereld en tot zichzelf verhouden. Dankzij de mobiele telefoon kunnen mensen altijd en overal communiceren met hun intieme vrienden en familie. Locatiegebonden diensten en mobiel internet stellen mensen in staat om zich te oriënteren in de fysieke wereld. En als object is de mobiele telefoon een middel om te laten zien wie je bent.

Door deze ontwikkelingen is de dominante opvatting over identiteit, dat identiteit wordt ontleend aan verhalen die wij over onszelf en over de wereld vertellen (narrativiteit) niet meer volledig op de huidige tijd van toepassing, stelt De Lange. Hij ziet een verschuiving in het ontlenen van onze identiteit door het ‘spel’ met de mobiele telefoon. Dit spel bestaat uit vier niveaus. We spelen op de mobiele telefoon, met digitale applicaties die ons wat vertellen over de fysieke omgeving (bijvoorbeeld via Google Maps), we spelen met de mobiele telefoon, door deze als object aan anderen te laten zien, en we spelen door de mobiele telefoon in onze communicatie met anderen. Tenslotte worden we bespeeld door de mobiele telefoon, die om de haverklap rinkelt en ons dwingt om te kijken en iemand terug te bellen of smsen. Aan de ene kant biedt de mobiele telefoon de ruimte om met onze identiteit te spelen, aan de andere kant legt het apparaat ons ook nieuwe regels en vormen van dwang op.

De Lange deed veldonderzoek in Jakarta, Indonesië, naar de rol van de mobiele telefoon in moderne stedelijke identiteiten. Het proefschrift van De Lange maakt deel uit van het project ‘Playful Identities’, een onderzoek naar de invloed van digitale media technologieën, spel en identiteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Utrecht. Naast onderzoeker bij dit project is Michiel de Lange onderzoeker en mede-oprichter van The Mobile City, een organisatie die de rol van nieuwe mediatechnologieën in de stedelijke samenleving onderzoekt.

Plaats een reactie