Nog steeds misverstanden over de stoelgang

Uit een publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat meer dan 40% van de ruim 5.000 ondervraagden nog steeds denkt, dat je enkel een goede stoelgang hebt wanneer je dagelijks ontlasting hebt. Maar ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet en anderen maar drie keer per week. Op het gebied van de stoelgang en de spijsvertering bestaan nog steeds veel misverstanden. Om mensen te helpen om hun spijsvertering te verbeteren en gezond te houden, heeft de Maag Lever Darm Stichting een gratis digitale check op de website www.spijsvertering.info geplaatst: de spijsverteringscheck.

De check is geschikt voor volwassenen (18+) en bestaat uit vier onderdelen met vragen over het lichaamsgewicht, voeding, de stoelgang en lichamelijke activiteit. Na ieder onderdeel ontvangt men een advies op maat, met zo nodig verbeterpunten en tips om de spijsvertering zo gezond mogelijk te houden en problemen te verhelpen of te voorkomen.

Een gezonde spijsvertering heeft grote invloed op de algemene gezondheid en het welbevinden. Ongevarieerde en vezelarme voeding, te weinig lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik kunnen hierop van invloed zijn. Twee miljoen mensen hebben een spijsverteringsziekte, maar veel meer mensen in Nederland hebben geregeld last van spijsverteringsproblemen, zoals verstopping en maagklachten. De MLDS wil de kennis over spijsvertering vergroten en de relatie tussen een gezonde spijsvertering en leefstijl meer duidelijk maken. Ook wil zij het taboe rondom spijsvertering, spijsverteringsklachten en ontlastingsproblemen doorbreken. Daarom heeft de MLDS, in samenwerking met een diëtist, huisartsen en een maag-, darm- en leverarts, de spijsverteringscheck ontwikkeld.

Plaats een reactie