Misha Croes ontvangt Studentenparel 2011 voor bekroonde scriptie

Cathy van Beek van de NZa reikte vandaag de ZonMw Studentenparel 2011 uit aan de Eindhovense student Misha Croes, voor zijn doctoraalscriptie ‘FamilyArizing – Designing connectedness between parents and their premature newly born’. Croes ontwierp een methode om contact tussen ouders en couveusekind op afstand mogelijk te maken.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1600 kinderen te vroeg geboren. Het is belangrijk dat zij zo snel mogelijk een goede band vormen met hun ouders. Het contact tussen ouders en couveusekind is beperkt. Dat maakt het moeilijker om in de belangrijke periode vlak na de geboorte een goede band te vormen. Maar de ouders kunnen wel iets doen. Als ze in het ziekenhuis zijn kunnen ze het kind bijvoorbeeld troosten en geruststellen door een soort cocon van hun handen te maken en het kind daartussen te houden. Als ze thuis zijn komt de uitvinding van Croes van pas.

De door Croes ontworpen methode werkt met een grote ‘medaillon’, die de ouders op de borst dragen. In die medaillon zit een elektromotor, die de flexibele omhulling op twee plekken met wisselende kracht naar buiten kan duwen. De bewegingen van de medaillon worden aangestuurd door de boven- en onderkant van het beeld van een webcam bij de couveuse. Dus de ouder voelt of de armen of de benen van het kind bewegen, en hoe hard het kind beweegt.

Wanneer de ouders merken dat het kind onrustig is kunnen ze zelf actie ondernemen. Via de medaillon kunnen ze op afstand de matras van het kind activeren. Die vormt dan een cocon. Via de medaillon merken ze of het kind rustiger wordt.

Croes deed zijn onderzoek voor zijn studie Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven en diende zjin eindscriptie in voor de Scriptieprijs Innovaties in de Zorg van FWG. Inmiddels werkt hij zijn ontwerp verder uit in een promotieonderzoek bij diezelfde universiteit. Croes won de Scriptieprijs Innovaties in de Zorg vanwege de kwaliteit van het onderzoek. De jury vond ook dat de scriptie ‘leest als een thriller’.

ZonMw reikt jaarlijks de Studentenparel uit om bekendheid aan het winnende project van de scriptieprijs te geven en om het project een stap dichterbij toepassing in de praktijk te brengen.

ZonMw vindt dit project een prachtig voorbeeld van een innovatieve ICT toepassing waarbij samengewerkt wordt door onderzoeker, zorginstelling en bedrijfsleven, en waar gebruikers betrokken zijn bij de ontwikkeling.

Plaats een reactie