Minister tekent convenant Campylobacter

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft maandag 13 februari 2012 een convenant getekend met de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (NEPLUVI). Hiermee gaat de sector (met name pluimveeslachterijen) de besmetting van het pluimveevlees met Campylobacter bacteriën terugdringen.

De minister stimuleert zo dat de sector zelf de verantwoordelijkheid neemt om besmetting terug te dringen en zelf eisen stelt aan het maximale aantal Campylobacter bacteriën op pluimveevlees. Het volksgezondheidsrisico wordt op die manier teruggebracht.

Consumptie van besmet pluimveevlees (met name kip) is een belangrijke bron van Campylobacter infecties bij de mens, meestal uit zich dat in de vorm van darmklachten. Door goede hygiëne bij de bereiding van voedsel en het goed doorbakken van vlees kan de consument (zelf) besmetting voorkomen. Maar ook het bedrijfsleven kan bijdragen aan de vermindering van het risico voor de volksgezondheid.

Het vandaag getekende convenant is gericht op concrete maatregelen om, met name in de pluimveeslachterijen, besmetting van het vlees met Campylobacter terug te dringen. Het gaat daarbij vooral om verbetering van de slachthygiëne.

Plaats een reactie