Minister Schippers opent Nierdialysecentrum Bonaire

Minister Edith Schippers (VWS) heeft vrijdag 20 april 2012 op Bonaire het Nierdialysecentrum geopend. Dit centrum is onderdeel van het ziekenhuis Fundashon Mariadal in Kralendijk. Ook legde zij via een animatie de eerste steen van het gebouw van de psychiatrische afdeling van dit ziekenhuis. Beide handelingen symboliseren de verbeteringsslag in de gezondheidszorg in Caribisch Nederland.

Met een nierdialysecentrum op Bonaire hoeven nierpatiënten van dit eiland niet meer naar Curaçao om gedialyseerd te worden. Een eigen centrum voor nierdialyse was dan ook een belangrijke wens van het eilandbestuur. Bonaire telt een kleine twintig nierdialysepatienten die voorheen drie keer per week naar Curaçao moesten vliegen voor hun behandeling. Bij dialyse worden de functies van de nier overgenomen door een machine met een kunstnier.

Fundashon Mariadal op Bonaire heeft sinds vorig jaar een samenwerkingsverband met het VU en AMC te Amsterdam. Een nefroloog (arts gespecialiseerd in nieraandoeningen) is met het oog op de nierdialyses vanuit Amsterdam in Kralendijk gestationeerd. De samenwerking tussen Fundashon Mariadal en VU en AMC betreft overigens meer medisch specialismen. Zo waren er al langer een kinderarts, gynaecoloog, anesthesioloog, internist en een klinisch verloskundige uit Amsterdam actief.

Fundashon Mariadal is een bredere zorginstelling dan alleen een ziekenhuis. Er valt bijvoorbeeld ook een verpleeghuis onder en er wordt thuiszorg geleverd. Het is de bedoeling om de komende jaren ook de psychiatrische zorg uit te breiden en te verbeteren. In dat kader is ook een psychiater naar Bonaire uitgezonden. Minister Schippers legde vandaag via een animatie de eerste steen van de psychiatrische afdeling van Fundashon Mariadal.

Vooral de verslavingszorg behoeft bijzondere aandacht in Caribisch Nederland. Schippers wil een structurele en geïntegreerde aanpak van deze problematiek, via forensische zorg (justitie, gevangenis, jeugdzorg), psychiatrische zorg en zorg voor (licht) verstandelijk gehandicapten. De bouw van een psychiatrische afdeling bij het ziekenhuis is onderdeel van deze aanpak.

Schippers is deze week op werkbezoek in Caribisch Nederland. Centraal staat daarbij de gezondheidszorg in de drie ‘bijzondere’ Nederlandse gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Plaats een reactie