“Alle verwachtingen en prognoses rond de uitrol van Burgernet zijn overtroffen, Burgernet werkt!” Dat zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie maandag 12 december 2011 bij de inontvangstname van de eindrapportage Burgernet in Utrecht. Burgernet heeft inmiddels ruim 600.000 deelnemers en is naar verwachting op 31 december 2011 operationeel in 280 gemeenten.
Doel van het programma was dat Burgernet eind 2011 in minimaal 50 gemeenten zou zijn ingevoerd en de Burgernet applicatie beschikbaar zou zijn in alle politiemeldkamers. Die doelstelling is ruimschoots gehaald.
Gerichter en sneller zoeken
Met Burgernet kan de politie het publiek vragen te helpen bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De politie stuurt deelnemers binnen een bepaalde straal een spraakbericht of sms. Hen wordt gevraagd uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig. Als mensen, die het bericht hebben gekregen, iets zien of horen dat interessant is voor de politie, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers een bericht met informatie over het resultaat.
Waardevolle bijdrage aan opsporingsproces
Van de circa 400 Burgernetacties die maandelijks in gang worden gezet, leidt gemiddeld 10 procent rechtstreeks tot het aanhouden van de verdachte, of het oplossen van een vermissing. Daar komt nog bij dat circa 40 procent van de Burgernetacties een meer indirecte, maar zeker waardevolle bijdrage levert aan het opsporingsproces. Daarmee levert Burgernet een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de heterdaadkracht. De doelstelling voor 2012 is dat Burgernet is uitgerold in ten minste 300 gemeenten en er minimaal 800.000 burgers actief bij Burgernet betrokken zijn.
In 2012 blijft het huidige programmabureau Burgernet in stand en zal Burgernet worden ingebed in de Nationale Politie.