Minister Klink blij met uitspraak rookverbod

De Hoge Raad heeft vandaag uitspraak gedaan over het rookverbod in de horeca. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) reageert verheugd op de uitspraak. De Hoge Raad komt tot de conclusie dat het rookverbod in de horeca, geldend sinds 1 juli 2008, ook geldt voor horecagelegenheden zonder personeel.

Afgelopen zomer werd de handhaving van het rookverbod bij horeca zonder personeel tijdelijk opgeschort naar aanleiding van uitspraken van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden. Het OM (Openbaar Ministerie) ging in cassatie. Met de uitspraak is een einde gekomen aan een periode van onduidelijkheid over de reikwijdte van de wet. Het rookverbod geldt voor de gehele horeca.

Minister Klink gaat er vanuit dat de horeca haar verantwoordelijkheid neemt en de uitspraak van de hoogste rechter over het rookverbod naleeft. Hij benadrukt dat er een onderzoek loopt naar ventilatiesystemen in de hoop dat dit in de toekomst tegemoet kan komen aan de kleine horeca. Tegelijk is nu de norm helder en zal de naleving op gepaste manier worden gehandhaafd. Nu het kabinet demissionair is, kan wijziging van regelgeving alleen als zaken niet controversieel zijn. Daarom is de huidige regelgeving in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad bepalend voor de horeca en de overheid.

Plaats een reactie