Minister Camiel Eurlings reanimeert ook!

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat was zondagochtend 13 september jl. te gast in het academisch ziekenhuis Maastricht. De minister kan vrijdag a.s. vanwege kabinetsberaad niet aanwezig zijn bij de Reanimatie-estafette in het Stella Maris College in Meerssen, maar wilde toch graag het reanimeren onder de knie krijgen. Eurlings kreeg samen met vader Martin en met zijn drie broers – die alle drie geneeskunde studeren – de beginselen van het reanimeren bijgebracht onder toeziend oog van cardioloog prof.dr. Ton Gorgels, voorzitter van de Taskforce die het leren reanimeren propageert.

“Ik ben er zelf een paar keer getuige van geweest dat er iemand onwel werd”, legt Eurlings zijn motivatie uit. “Het is ontzettend belangrijk dan niet in paniek te raken en te weten hoe je moet handelen. Veel mensen staan te kijken, beginnen te bellen, maar niemand doèt iets. Terwijl elke seconde telt. Door goed op te treden kun je het verschil maken tussen leven en dood en heb je achteraf niet het gevoel ‘had ik maar…’ Daarom doe ik die cursus.”

Hij onderstreept het toenemend belang van kunnen reanimeren omdat mede door het op meer plekken voorhanden zijn van defibrillatoren. Eurlings: “Het zou een goede zaak zijn wanneer op de middelbare school zo’n reanimatiecursus in het lespakket komt. Ik heb op school een EHBO-cursus gehad en een reanimatiecursus is daar een prima vervolg op.”

Plaats een reactie