Minimaal invasieve behandeling van verwijde buikslagader

In zijn proefschrift beschrijft Evert Waasdorp de langetermijnresultaten van de minimaal invasieve behandeling van verwijde grote buikslagaders. Die resultaten zijn gunstig en eventuele complicaties zijn veelal mild van karakter. Wel zijn er tal van risicofactoren die de behandelingsuitkomst beïnvloeden.

De behandeling van andere aandoeningen van het slagaderstelsel via deze techniek lijkt veelbelovend. Deze minder ingrijpende behandeling zal de aankomende jaren toenemen en uiteindelijk de voorkeursbehandeling zijn voor alle patiënten met een aneurysma van de buikaorta.

Een aneurysma van de abdominale aorta is een permanente gelokaliseerde verwijding van de grote buikslagader. Het risico van deze verwijding is dat het kan barsten met dientengevolge een kans op overlijden tot wel 75%. Het is dan ook een noodzaak om een aneurysma te behandelen alvorens deze zal knappen. Tot 1991 werd een aneurysma vervangen door een kunststof bloedvat via een open-buik operatie, echter sinds 1991 is er een minder-invasieve therapie voorhanden.

Promotiegegevens
Promovendus: Evert Waasdorp
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Results of Clinical Research to improve EVAR
Promotor 1: Prof. dr. F.L. Moll
Datum en tijd: 7/4/2011, 10:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie