Minder sterfte hartziekten door visvetzuren

Een dagelijkse inname van 250 mg omega 3-vetzuren verkleint de kans op sterfte als gevolg van hartaandoeningen. Dit blijkt uit een meta-analyse van 8 prospectieve studies.

Een inname van tenminste 250 mg omega 3-vetzuren per dag verlaagde met 35% significant het risico van plotse hartdood. Dezelfde dosering leidde tot een risicoreductie van 17% van andere fatale hartaandoeningen.

In andere meta-analyses werd een vergelijkbaar resultaat gevonden waarbij werd aangetoond dat de risicoreductie dosisafhankelijk is. Een dagelijkse inname van 250 mg – zoals wordt geadviseerd door de European Food Safety Authority (EFSA) en de Dietary Guidelines for Americans – blijkt minimaal, maar is niet optimaal. Een hogere inname leidt namelijk tot een verdere risicoreductie.

Het interessante van deze meta-analyse is dat de proefpersonen bij aanvang van de studies geen hart- of vaatziekte hadden. Het advies is daarom van toepassing op de algemene bevolking en kan een grote rol spelen bij de preventie van hart- en vaataandoeningen.

Bron: Musa-Veloso K, Binns MA, [..], Lemke S. Impact of low v. moderate intakes of long-chain n-3 fatty acids on risk of coronary heart disease. Br J Nutr 2011; May 31:1-13

Plaats een reactie