Minder schade aan gezonde organen

Op woensdag 11 april 2012 promoveert Jasper Nijkamp, onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL), op onderzoek naar de veiligheidsmarges van het te bestralen doelgebied bij endeldarmtumoren.

Die marges kunnen op een veilige manier minder ruim genomen worden, waardoor er minder schade toegebracht wordt aan gezonde organen rondom de tumor. Ook zou de dosis zonder meer bijwerkingen kunnen worden verhoogd. Deze constatering heeft tot nieuwe landelijke richtlijnen geleid.

Veiligheidsmarge
Bij het bestralen van tumoren wordt er een driedimensionale scan van de anatomie van de patiënt gemaakt waarop wordt bepaald welk gebied er bestraald moet worden. Vervolgens wordt er een bestralingsplan berekend en wordt de te geven dosis nooit in één keer gegeven, maar verdeeld over meerdere dagen tot weken.

Omdat de anatomie van de patiënt er niet elke dag hetzelfde uitziet, wordt er een veiligheidsmarge aan het te bestralen doelgebied toegevoegd om er zeker van te zijn dat de tumor geraakt wordt. Dit heeft als gevolg dat normale gezonde organen die in de buurt liggen ook geraakt worden tijdens de bestraling.

Nieuwe richtlijnen
In zijn promotieonderzoek heeft Nijkamp laten zien dat het bepalen van het doelgebied bij endeldarmtumoren door verschillende artsen veel verschillende antwoorden oplevert. Na die constatering zijn er nieuwe landelijke richtlijnen voor de definitie van het doelgebied opgesteld en is er aangetoond dat er met de nieuwe richtlijnen een eenduidigere definitie van het doelgebied plaatsvond.

Op grote schaal
Tijdens zijn onderzoek is ook voor het eerst op grote schaal gekeken naar anatomische veranderingen van het doelgebied tijdens de bestralingen van endeldarmtumoren. Op basis van dit onderzoek zijn er nu wetenschappelijk onderbouwde veiligheidsmarges bepaald, waarmee wordt gestreefd naar een goede balans tussen het raken van de tumor enerzijds en het sparen van de gezonde organen anderzijds.

Op basis van de bereikte resultaten zijn de richtlijnen voor de radiotherapiebehandeling van rectumtumoren in het NKI-AVL aangepast, zodat patiënten er direct van kunnen profiteren.

Jasper Nijkamp promoveert woensdag 11 april 2012 om 13.00 uur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn promotores zijn prof. dr. M.B. van Herk en prof. dr. C.A.M. Marijnen. Copromotor is dr. ir. J.J. Sonke.

Plaats een reactie