Minder regeldruk, meer ruimte in de jeugdzorg

Deelnemers van de eerste ontregelconferentie ‘Van werklast tot werklust’ op 4 november 2009, georganiseerd door de Belangenvereniging Medewerkers Bureau Jeugdzorg (BMJ), vroegen om een vervolg. En die kwam er op 2 december 2010! Dit keer lag het accent op de cliënt. Zeven initiatieven vanuit cliënten en professionals sámen, om regeldruk in de jeugdzorg te verminderen, passeerden de revue.

Ton Moolenaar, voorzitter BMJ: “Toen we met de voorbereidingen bezig waren kwamen we er al snel achter dat het Landelijk Cliëntenforum Jeugdzorg (LCFJ) ongeveer hetzelfde in gedachten had als wij. We hebben onze plannen naast elkaar gelegd en kwamen tot de conclusie dat er alle reden was om de krachten te bundelen.”

Van de Laar, directeur LCFJ: “Waarom zou je geld en mankracht verspillen? Het zou echt onzin zijn geweest om los van elkaar verder te gaan. Je kunt onze samenwerking zien als een bewijs van de cultuurverandering die in de jeugdzorg plaatsvindt.”

Initiatieven gebundeld
In de ochtend werden zeven initiatieven in flitspresentaties gepresenteerd. ’s Middags vond verdieping plaats in workshops. Het winnende initiatief was dit jaar Living Lab (Mijn Verhaal 2.0.), waarbij jongeren hun eigen dossier vullen en beheren via een beveiligde website.

Alle initiatieven van de conferentie en nog elf andere initiatieven, zijn gebundeld in een speciaal voor deze gelegenheid door de ministeries van VWS en BZK geproduceerd boekje ‘Minder regeldruk, meer tijd voor jeugdzorg’. Verpakt in een koffertje en aangeboden door Marcel van Gastel, DG Jeugd en Maatschappelijke Zorg, kregen de deelnemers deze mee naar huis.

Plaats een reactie