Minder kransvatziekten door mediterrane voeding

Een Mediterraan dieet rijk aan virgine olijfolie en noten verkleint de kans op kransvatziekten. Het beschermende effect is het grootst bij mensen die het grootste risico lopen. Dit blijkt uit Spaans onderzoek onder 550 55-plussers met een hoog risico van hart- en vaataandoeningen. De proefpersonen werden verdeeld over 3 onderzoeksgroepen. De eerste groep volgde een vetarm dieet; de overige 2 groepen aten een mediterraan menu rijk aan respectievelijk olijfolie of noten (30 gram per dag).

Na 3 maanden bleken beide mediterrane voedingspatronen een gunstig effect te hebben op de risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen. Het aantal mannen met een hoog risico van hart- en vaatziekten daalde met 5%, terwijl 17% van de vrouwen met een gemiddeld tot hoog risico na afloop van het onderzoek een laag risico van cardiovasculaire aandoeningen had.

Een Mediterraan voedingspatroon heeft dus een gunstig effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Bron: Solá R, Fitó M, [..], Covas MI. Effect of a traditional Mediterranean diet on apolipoproteins B, A-I, and their ratio: a randomized, controlled trial. Atherosclerosis 2011; 218(1):174-80

Plaats een reactie