Minder complicaties bij nieuwe behandeling alvleesklierontsteking

  Een nieuwe ‘step-up’-benadering vermindert het aantal ernstige complicaties en sterfgevallen door ernstige alvleesklierontsteking waarbij weefsel afsterft (necrotiserende pancreatitis). Onderzoekers van het UMCG werkten mee aan de studie waar dit uit bleek. Samen met collega’s van het UMCU, UMC St Radboud en andere Nederlandse ziekenhuizen vergeleken zij deze stapsgewijze aanpak met de standaardbehandeling bij necrotiserende pancreatitis. Zij publiceerden over hun bevindingen in het gezaghebbende New England Journal of Medicine.

  Professoren Rutger Ploeg (hoogleraar Transplantatiegeneeskunde) en Erik Buskens (hoogleraar Medical Technology Assessment) van het UMCG maken net als UMCG chirurgen Vincent Nieuwenhuijs en Sijbrand Hofker en collega’s van andere ziekenhuizen deel uit van de Pancreatitis Werkgroep Nederland. Gedurende het onderzoek kregen patiënten met necrotioserende pancreatitis ofwel een buikoperatie (open necrosectomie), ofwel de stapsgewijze behandeling aangeboden. Deze nieuwe benadering (‘step-up approach’) bestaat uit drainage van pus en wondvocht uit de geïnfecteerde alvleesklier, eventueel gevolgd door een kleine operatie om ontstoken en afstervend weefsel te verwijderen. Deze behandeling kan een grote (en risicovolle) buikoperatie uitstellen of zelfs voorkomen. Het UMCG is in Nederland een voorloper in deze minimaal invasieve behandeling bij acute necrotiserende pancreatitis.

  De grote en risicovolle buikoperaties (open necrosectomie) die gebruikelijk zijn bij necrotiserende pancreatitis kunnen ernstige en levensbedreigende complicaties veroorzaken, zoals multi-orgaanfalen. Doordat de chirurg probeert het afgestorven weefsel volledig te verwijderen, bestaat de kans dat ook vitaal alvleesklierweefsel wordt meegenomen. De onderzoekers vinden daarom dat de ‘step-up’-benadering de voorkeur moet krijgen.
  Jaarlijks krijgen ruim 3000 Nederlanders een acute alvleesklierontsteking. Ongeveer een vijfde daarvan wordt ernstig ziek.

  Vorig artikelBedrijfsarts op het web
  Volgend artikelKinderhulp lanceert allereerste Monkey Run
  Avatar
  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.