Minder chemotherapie nodig na genetische test bij borstkanker

Vrouwen met borstkanker waarvan de behandeling mede is gebaseerd op de prognostische test, de zogenaamde 70 genen test ook wel Mammaprint genoemd, zijn na 5 jaar vrijwel allemaal nog in leven.

Bovendien is voor bijna 30% van de vrouwen geen aanvullende behandeling met chemotherapie nodig die voor de introductie van de 70 genen test veiligheidshalve wel geadviseerd zou worden. Dit toont aan dat deze prognostische test een waardevol en effectief middel is bij de behandeling van borstkanker.

Dr. Sabine Linn

Deze belangrijke bevindingen van de RASTER studie worden door arts/onderzoeker Sabine Linn, arts/onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vandaag tijdens het European Breast Cancer Conference in Wenen gepresenteerd.

Door bij vrouwen met borstkanker zonder okselklieruitzaaiingen de zogenaamde 70 genen test uit te voeren, wordt duidelijke welk risico zij lopen op het ontwikkelen van toekomstige uitzaaiingen. Vrouwen met een hoog risicoprofiel krijgen in dat geval een aanvullende behandeling met chemotherapie voorgeschreven. Vrouwen met een laag risicoprofiel hoeven geen behandeling met chemotherapie te volgen.

In de RASTER studie zijn tussen 2004 en 2006 427 vrouwen gevolgd met een tumor van maximaal 5 cm zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Na 5 jaar is in de groep vrouwen met een hoog risicoprofiel 92 % nog in leven zonder uitzaaiingen op afstand. Bij de groep met een laag risicoprofiel is dat 97 %.

Opmerkelijk was dat van de groep die volgens de huidige richtlijnen wel adjuvant chemotherapie geadviseerd zou krijgen maar een laag risico 70-genen test had, meer dan de helft van de patiënten geen enkele nabehandeling met medicijnen had gekregen. Van deze groep van 70 patiënten was na 5 jaar 100% zonder uitzaaiingen op afstand in leven. Deze groep vrouwen hadden precies het type tumor waarbij dokters vaak niet weten of ze nog nabehandeling met chemotherapie moeten adviseren of niet. Dit toont aan dat het, zoals verwacht, veilig is om de 70-genen test in de praktijk te gebruiken en de test voor de besluitvorming waardevolle aanvullende informatie kan geven.

De uitvoering van de genentest was een logistiek gecompliceerd proces. Uit de studie blijkt dat het tumormateriaal dat nodig is voor de test, ook in paraffine kan worden opgeslagen. Dit maakt het voor ziekenhuizen veel eenvoudiger de prognostische test uit te laten voeren.

Plaats een reactie