Minder bijwerkingen met alternatief voor prednison

0
7498

Een glucocorticoïde medicijn als prednison heeft vele bijwerkingen, onder meer op de stofwisseling. Er worden nu alternatieven met minder bijwerkingen ontwikkeld. Daniël van Raalte onderzocht de bijwerkingen van prednison op de stofwisseling en ontdekte onder meer dat een gestoorde functie van de eilandjes van Langerhans hierin een belangrijke rol speelt.

Glucocorticoïde medicijnen, zoals prednison, worden wereldwijd veelvuldig voorgeschreven omdat ze ontstekingen in het lichaam kunnen bestrijden. Een nadeel van deze geneesmiddelen is dat ze veel bijwerkingen op de stofwisseling hebben, hetgeen bij een groot aantal mensen kan leiden tot suikerziekte. De onderliggende mechanismen hiervan zijn echter grotendeels onbekend. Thans worden nieuwe glucocorticoïden ontwikkeld die wel ontstekingen kunnen remmen, maar waarschijnlijk minder bijwerkingen op de stofwisseling zullen hebben. Om deze medicijnen verder te kunnen ontwikkelen, is meer kennis nodig omtrent de wijze waarop glucocorticoïden de stofwisseling beïnvloeden.

Conclusies veelbelovend
Daniël van Raalte onderzocht de metabole bijwerkingen van prednison in cellijnen, gezonde mensen en mensen met reumatoïde artritis. Hij concludeert dat, naast het ontstaan van resistentie voor de werking van het hormoon insuline (hetgeen reeds langer bekend was), een gestoorde functie van de eilandjes van Langerhans een belangrijke rol speelt bij het optreden van deze bijwerkingen. Zo wordt er na een prednisonbehandeling te weinig insuline en te veel glucagon geproduceerd.

Verder toont van Raalte aan dat reeds bij lage, eerder veilig geachte doseringen prednison bijwerkingen op de stofwisseling kunnen optreden. Ten slotte vond hij aanwijzingen dat nieuwe middelen in de behandeling van suikerziekte, zogenaamde glucagon-like peptide (GLP)-1 agonisten, ook de nadelige effecten van prednison op de suikerstofwisseling grotendeels kunnen voorkomen. De uitkomsten van dit onderzoek ondersteunen de huidige ontwikkeling van nieuwe veelbelovende glucocorticoïde medicijnen, waar veel patiënten in de toekomst baat bij kunnen hebben.

Promotie
Promovendus: D.H. van Raalte
Proefschrift: Diabetogenic effects of glucocorticoid drugs:. the knowns and the unknows
Datum: 23 november 2012

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.