Miljoenenfraude met zorgbudgetten aangepakt

Het Functioneel Parket heeft dinsdag 17 april 2012 in een onderzoek naar fraude met zorgbudgetten grootschalig beslag gelegd op bezittingen van vijf verdachten. Het gaat om onder meer dertig bankrekeningen en acht auto’s, waaronder dure BMW’s en een Mercedes. Ook is beslag gelegd op acht woningen. Enkele van deze woningen zijn hypotheekvrij.

Het conservatoir beslag is gelegd omdat de overheid het illegaal verkregen geld van de verdachten wil kunnen terughalen. Ze hebben vermoedelijk fraude gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Het Functioneel Parket, het Bureau Ontnemingswetgeving OM, de FIOD en de Inspectie SZW werken in dit onderzoek nauw samen om crimineel geld van verdachten af te pakken, zodat misdaad niet loont.

Oplichting
De vijf verdachten worden vrijdag 20 april 2012 voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Het gaat om twee mannen van 33 jaar en een 32-jarige vrouw uit Den Haag, een 51-jarige vrouw uit Rijswijk en een 48-jarige vrouw uit Nijmegen. Ze worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrift, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het vijftal is dinsdag door de FIOD en de Directie Opsporing van de Inspectie SZW aangehouden omdat ze vermoedelijk op grote schaal hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura. De verdachten hebben voor meer dan 8 miljoen euro zorgbudgetten aangevraagd. Vermoedelijk is slechts zo’n 30 procent van dat bedrag daadwerkelijk besteed aan de inkoop van zorg. De rest van het geld is waarschijnlijk grotendeels gebruikt voor privé-uitgaven, waaronder de aankoop van vastgoed.

De verdachten gebruikten eigen bedrijven in de zorgsector om bij de overheid zorgbudgetten aan te vragen. Dat gebeurde vermoedelijk op basis van valselijk opgemaakte indicatiestellingen en budgetaanvragen. Daarmee hebben verdachten op grove wijze misbruik gemaakt van overheidsgeld dat is bestemd voor mensen die zorg behoeven. Dit soort fraudes ondermijnt het vertrouwen in het zorgstelsel.

Plaats een reactie