Miljoenen voor onderzoek naar honger en verzadiging

De Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Utrecht krijgen Europees geld voor onderzoek naar voeding, verzadiging en de hersenen. In totaal 9 miljoen euro.

Afgelopen maand zijn Europese onderzoekers gestart met het Full4Health project. Ze proberen meer inzicht te krijgen in de werking van honger en verzadiging. De resultaten moeten helpen om overgewicht te voorkómen. Het project krijgt 9 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. Het is een samenwerking tussen wetenschappers van 14 instituten en 2 industriële partners uit 7 EU-landen. Vanuit Nederland doen drie universitaire partners en 1 industriële partner mee: de Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Danone Research, Centre for Specialised Nutrition (Wageningen).

Hersenreacties op eten
Full4Health draait om het verband tussen voeding, darmfunctie en hersenactiviteit. De vraag is hoe voedsel-inname bestuurd wordt. UMC Utrecht-onderzoekers gaan met functionele MRI scans bekijken hoe de hersenen reageren op voedsel en hoe verzadiging en darmhormonen die hersenreacties beïnvloeden. Ze doen dit in zowel slanke als obese proefpersonen van verschillende leeftijden.
Daarnaast gaan UMC Utrecht-onderzoekers met behulp van een nieuwe techniek onderzoeken hoe hersenactiviteit eetgedrag stuurt. Via glasvezels worden specifieke hersencellen, die eetgedrag beïnvloeden, gestimuleerd met licht. Op deze manier kan het verband tussen hersenactiviteit en eetgedrag ontrafeld worden.

Energiebalans
Aan de Universiteit Maastricht ligt het accent op onderzoek naar de energie-balans als afgeleide van de eiwit-balans. De vraag is of mensen teveel calorieën gaan eten als zij te weinig eiwit binnenkrijgen. Dit kan verklaren waarom mensen meer calorieën eten dan ze nodig hebben en dus dikker worden. Aan de andere kant kan een iets hogere eiwit-inname ervoor zorgen dat mensen minder calorieën eten. Een dergelijk dieet verhoogt bovendien het energie-gebruik waardoor op den duur de vetmassa van het lichaam vermindert, terwijl de vetvrije massa gehandhaafd blijft.

Gebrek aan eetlust bij kanker
Naast overgewicht zal binnen het Full4Health project ook ondergewicht onderzocht worden: bij bepaalde ziekten is het juist gewenst om mensen meer te laten eten. Wageningen Universiteit gaat daarom samen met Danone Research de veranderingen in de communicatie tussen hersenen en darmkanaal onderzoeken die samenhangen met de ontwikkeling van het verlies van eetlust, anorexie, bij kanker. Dat kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en herstelkans van kankerpatiënten. Lichamelijke effecten zoals gewichtsverlies en een verminderde conditie kunnen dit veroorzaken, maar psychologische effecten spelen ook een rol. Op basis van nieuwe inzichten in dit project, willen de Wageningse onderzoekers nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen die anorexie bij kanker kunnen voorkomen of verminderen.

Het Full4Health project duurt vijf jaar en wordt gecoördineerd door de Universiteit van Aberdeen in Schotland.

Plaats een reactie