Miljoenen Nederlanders hebben anale klachten

Eén op de 5 Nederlanders heeft last van anale klachten zoals jeuk, pijn of bloedverlies. Dat blijkt uit de NHG-standaard ‘Rectaal bloedverlies‘.

Helder kliniek, anale klachten

De standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geven richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van veel aandoeningen die in de huisartsenpraktijk voorkomen.

Veel mensen blijven met anale klachten rondlopen omdat zij er niet over durven te spreken, ook niet met een huisarts of specialist.

Uit de standaard blijkt dat ongeveer 20% van de bevolking jaarlijks een episode van rectaal bloedverlies doormaakt, een veel voorkomende anale klacht. Echter, in de huisartsenpraktijk presenteren zich jaarlijks slechts ongeveer 6 van de 1.000 patiënten met anale klachten, evenveel mannen als vrouwen. Terwijl de oorzaak van anale klachten door een huisarts vaak eenvoudig is te achterhalen.

Behalve bloedverlies zijn andere symptomen van problemen rondom de anus: pijn bij de ontlasting, jeuk of een branderig gevoel. Ook het verliezen van vocht kan een probleem zijn. Verder komen aandoeningen zoals aambeien, fissuren (scheurtjes), anale wratten, marisken (huidflapjes) en fistels relatief veel voor. Desondanks lijkt het onderwerp een taboe te zijn.

Gespecialiseerde proctologen benadrukken dat vrijwel elke anale aandoening goed te behandelen is. Daarvoor is wel een doorverwijzing nodig van de huisarts. Meer informatie over anale klachten is te vinden op analeklachten.nl.

Plaats een reactie