Miljoenen extra voor onderzoek naar dementie

De komende vier jaar stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 32,5 miljoen euro beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Waar het geld precies naartoe gaat, staat in het Deltaplan Dementie.

Prof.dr. Philip Scheltens bij Pauw & Witteman op 4 april 2013

Prof.dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum en initiatiefnemer, is enthousiast: “Het antwoord op dementie moet uit wetenschappelijk onderzoek komen. De overheid en alle deelnemende partijen nemen met het Deltaplan Dementie samen hun verantwoordelijkheid om dit antwoord te vinden.”

Het Deltaplan Dementie bevat een nationale aanpak die de zorg voor patiënten verbetert en naar oplossingen zoekt om de ziekte te voorkomen of uit te stellen.

Het Deltaplan bestaat uit drie onderdelen:

  • Meer wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling, genezing en het mogelijk voorkomen van dementie.
  • Nationaal Dementie Register om inhoud en omvang van de problematiek inzichtelijk te maken en effect van onderzoek te meten.
  • E-health portaal waar professionals, patiënten en mantelzorgers elkaar kunnen vinden voor uitwisseling, samenwerking en behandeling.

Lees meer op www.deltaplandementie.nl

Groeiend probleem
Dementie en de ziekte van Alzheimer is over de hele wereld een groot en groeiend probleem. De zorgkosten voor mensen met dementie bedragen in Nederland bijna 4 miljard euro per jaar. Dat bedrag zal in de toekomst stijgen, omdat er in Nederland steeds meer ouderen zijn, die bovendien steeds ouder worden.

Het Deltaplan Dementie is een gezamenlijk plan van VUmc Alzheimercentrum, Alzheimer Nederland, ZonMw en private partijen. Ook de NFU, PGGM, Rabobank, Nefarma, Nutricia, Philips, VNO-NCW, Vita Valley, Achmea en CZ werken mee aan de uitvoering van het Deltaplan.

Plaats een reactie