Milieudefensie voert actie bij hoofdkantoor Shell

Vanochtend hebben actievoerders van Milieudefensie het hoofdkantoor van Shell beklommen en een groot spandoek met daarop de tekst “Shell, Let’s go clean Nigeria!” opgehangen. Vandaag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over Shells handelen in het West-Afrikaanse land.

Milieudefensie wil dat Shell gelekte olie in Nigeria opruimt en stopt met het verbranden van gas dat vrijkomt bij de oliewinning. Door slecht beheer van haar pijpleidingen veroorzaakt Shell jaarlijks honderden lekkages in de Niger delta. De gelekte olie wordt niet goed opgeruimd, waardoor het water en de grond in de Niger delta sterk vervuilt. Talloze Nigeriaanse boeren en vissers zijn als gevolg van de olievervuiling hun broodwinning kwijtgeraakt.

Ook het affakkelen van gas door Shell veroorzaakt ernstige schade voor de bevolking. Door de giftige rook die vrijkomt lopen oogsten schade op en wordt de gezondheid van mensen aangetast. Daarnaast stoot Shell door het affakkelen van gas evenveel co2 en andere broeikasgassen uit als vier miljoen Nederlandse personenauto’s. Het affakkelen van gas is bij Nigeriaanse wet verboden.

Geert Ritsema van Milieudefensie: “De enorme vervuiling die Shell in Nigeria al vijftig jaar veroorzaakt zou in Nederland nog geen dag geaccepteerd worden. We roepen Shell op echt werk te maken van het opruimen van olie en te stoppen met het affakkelen van gas. We willen dat de Tweede Kamer Shell vandaag ook ter verantwoording roept.”

Plaats een reactie