Milieudefensie organiseert bezichtiging boorlocatie Boxtel

Milieudefensie is maandag 26 augustus 2013 aanwezig op een informatieavond over schaliegas in Lennisheuvel in de gemeente Boxtel. Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen van Milieudefensie, is één van de sprekers.

Schaliegas: mooi onder de grond laten zitten (GroenLinks).

Voorafgaand aan de informatieavond organiseert Milieudefensie samen met bewonersgroepen een bezichtiging van de locatie in Boxtel waar boorbedrijf Caudrilla naar schaliegas wil gaan boren.

Hoewel over het voorstel van minister Kamp van Economische Zaken om naar schaliegas te gaan boren officieel nog geen besluit is genomen, is de verwachting dat het kabinet aankomende week groen licht gaat geven voor boringen. Milieudefensie zou dit een roekeloze beslissing vinden. Kamp liet een studie uitvoeren naar de risico’s, waarop het besluit nu gebaseerd dreigt te worden. Die studie, waar Milieudefensie vanaf het begin bij betrokken was via een klankbordgroep, is onvolledig en van onvoldoende kwaliteit voor een goede inschatting van de risico’s van schaliegasboringen in Nederland.

Milieudefensie roept de Tweede Kamer, die naar verwachting in september een definitief besluit neemt, daarom op om het bestaande verbod op schaliegasboringen te verlengen. Samen met burgers, wetenschappers en andere tegenstanders worden acties voorbereid, onder meer rond het Kamerdebat over schaliegas.

Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen van Milieudefensie: “Van begin af aan was duidelijk dat minister Kamp van Economische Zaken de zorgen van omwonenden, wetenschappers, milieuorganisaties en waterleidingbedrijven niet serieus neemt. Belangen van buitenlandse boorbedrijven als Cuadrilla wegen blijkbaar zwaarder dan schoon drinkwater en volksgezondheid. Wij zullen bewoners op alle mogelijke manieren blijven ondersteunen bij het tegenhouden van schaliegasboringen, die niet alleen het lokale milieu, de volksgezondheid en het klimaat schaden, maar ook de transitie naar een duurzame energievoorziening in ons land in de weg staan.”

Op de informatieavond zullen naast Geert Ritsema ook wethouder Peter van de Wiel van Boxtel en vertegenwoordigers van Burgerinitiatief Schaliegasvrij Boxtel en bewonersorganisatie ‘Zeg nee tegen SG’ spreken.

Bezichtiging boorlocatie
– Boorlocatie: kruising Keulsebaan en spoorlijn in Boxtel: http://goo.gl/maps/hA0Ji
– Datum en tijdstip: maandag 26 augustus 2013 om 17.30 uur.

Informatieavond over schaliegas
– Locatie van de informatieavond: Sint Theresiaschool, Lennisheuvel 52, Lennisheuvel.
– Datum en tijdstip: Maandag 26 augustus 2013 om 20.00 uur.

Meer informatie
http://www.milieudefensie.nl/schaliegas

Plaats een reactie