Milieuadvies: gebruik twee auto’s

De combinatie van een kleinere auto voor dagelijks gebruik met een grotere huurauto voor een vakantie of het vervoer van grote spullen is bijna altijd goedkoper en beter voor het milieu. Of mensen voor deze combinatie voelen is onderzocht door GfK in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Wat blijkt? Van de mensen met een middenklasse auto wil 15% zeker of waarschijnlijk twee auto’s gaan gebruiken. Nog eens 24 % is niet direct overtuigd, maar wil over het idee nadenken.

Hoeveel voordeliger je uit bent, hangt af van de grootte en de leeftijd van de auto die al voor de deur staat en hoe lang een huurauto nodig is. Vaak is het verschil 500 euro of meer per jaar. Een kleinere auto bespaart zowel op benzinekosten als op vaste lasten en onderhoudskosten Een tiental auto’s in de miniklasse is bovendien volledig vrij van motorrijtuigenbelasting.

De combinatie van een kleinere auto met een grotere huurauto voor af en toe zorgt voor minder CO2: per jaar 300 tot 700 kg in vergelijking met 3.200 kg per jaar van een gemiddelde autorijder..”Veel mensen stemmen hun keuze van de autoklasse af op uitzonderlijk gebruik in plaats van op dagelijks gebruik. Twee autoklassen slim combineren is een aantrekkelijke mogelijkheid om iets voor het milieu te doen”, aldus Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal.

Vooral mensen met lage inkomens staan positief tegenover het bezit van een kleine auto en het huren van een grotere. Maar liefst 27% van mensen met een inkomen beneden modaal ziet wat in de combinatie (tegen 15% van alle ondervraagde mensen). Anders dan verwacht, blijken ook gezinnen met kinderen een kleinere auto door het jaar heen en een grotere voor de vakantie interessant te vinden. Van hen zegt 14% dat geen probleem te vinden.

GfK onderzocht 780 mensen met voorkeur voor een auto in de middenklasse (klein, middelgroot, of groot). De automobilisten kregen voorgerekend hoeveel euro per jaar het zou schelen als ze hun auto zouden ruilen tegen een auto met hetzelfde bouwjaar, maar dan één of twee klassen kleiner. In de berekening is opgenomen dat ze dertig dagen per jaar een auto huren in de klasse van hun voorkeur.

Plaats een reactie