Mijnmedicijncoach wint KNMP Zorginnovatieprijs

0
1026

Het online medicatiebegeleidingsprogramma: Mijnmedicijncoach van het bedrijf 2Comply is de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs.

Mijnmedicijncoach is een effectief hulpmiddel voor apotheker en patiënt bij het chronisch gebruik van medicijnen.

Zo vergroot Mijnmedicijncoach de kennis van de patiënt over zijn aandoening en zijn medicijnen. Hierdoor gaat de patiënt zijn medicijnen beter gebruiken. Ook geeft het programma de apotheker meer inzicht in het medicijngebruik van zijn patiënten, hetgeen leidt tot een beter contact met de patiënt.

Mijnmedicijncoach stimuleert mensen zelf na te denken over hun medicijngebruik. Dit doet het programma onder meer door mensen van informatie te voorzien, zoals het geven van medicatieoverzichten, informatie op apotheek.nl, folders van het NHG of patiëntenverenigingen.

Gezondheidswinst
Mijnmedicijncoach levert de samenleving aantoonbare gezondheidswinst op. Bij inzet van Mijnmedicijncoach neemt de therapietrouw gemiddeld met 35% toe. Ook voorkomt dit online medicatiebegeleidingsprogramma onnodige ziekenhuisopnames en extra doktersbezoek. Ongeveer 600 apothekers gebruiken al dit programma bij hun zorgverlening. Circa 80.000 patiënten gebruiken het als ondersteuning voor hun zelfmanagement en als communicatiemiddel met hun apotheker.

Jury oordeel
In 2005 heeft apotheker Sjoerd Komen samen met collega’s Paul de Wit (arts) en Jan Veldhuizen (huisarts) het bedrijf 2Comply opgericht met als doel om in de eerstelijns zorg chronische medicatiegebruikers te ondersteunen in het gebruik van hun medicatie. De oplossing moest een grootschalige toepassing genieten, maar op individuele gebruikers zijn afgestemd. Vanuit die visie is Mijnmedicijncoach ontwikkeld als ondersteuning voor apothekers richting hun patiënten. De jury van de KNMP Zorginnovatieprijs is onder de indruk van de wijze waarop 2Comply dit systeem heeft ingevoerd in apotheken. “Dit initiatief is zo goed geïmplementeerd, dat het haast niet meer als innovatief voelt, terwijl dat het wel degelijk is.”