Mijlpaal voor Dialysecentrum Lievensberg ziekenhuis

Ruim een jaar na de opening van het Dialysecentrum in het Lievensberg ziekenhuis, is de drieduizendste behandeling uitgevoerd. De internist-nefrologen Leonie Koelman en Eveline van Gurp deelden ter ere hiervan taart uit aan de aanwezige patiënten.

Sinds de start van het centrum is de vraag naar dialyse in het Lievensberg sterk gegroeid. Om die reden is het centrum inmiddels uitgebreid van 6 naar 9 behandelstations. Hierdoor kunnen meer patiënten dicht bij huis terecht voor het spoelen van hun bloed.
Nieren zuiveren het bloed, zij zorgen voor een natuurlijke afvoer van afvalstoffen. Als nieren niet of nauwelijks meer functioneren, is men aangewezen op een kunstmatige manier om het lichaam te zuiveren, namelijk via haemodialyse.

De nefrologen zien steeds meer mensen op hun spreekuur die voor dialyse in aanmerking komen. “Het aantal mensen met hart- en vaatziekten en diabetes neemt toe, aandoeningen die van invloed zijn op het functioneren van de nieren. Bovendien werd vroeger een leeftijdsgrens voor dialyseren gehanteerd. Tegenwoordig heeft iedere patiënt die dat lichamelijk aankan, en daarvoor ook kiest, recht op behandeling.”

Een groot aantal nierpatiënten is in afwachting van een donornier. Totdat deze beschikbaar is, gaat de patiënt drie keer per week, vier uur achtereen, voor een dialyse naar een ziekenhuis. Voor deze intensieve behandeling kan men dus sinds begin vorig jaar ook terecht in het ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Plaats een reactie