Microbubbels ingenieur wordt professor in prostaatkankerbestrijding

0
586

Een patiëntvriendelijke, nauwkeurige, betrouwbare diagnosetechniek en dito behandeling van prostaatkanker. Dat is waar prof.dr.ir. Hessel Wijkstra naar streeft, vertelt hij vrijdag 16 maart 2012 in zijn intreerede op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Deeltijdhoogleraar Wijkstra heeft de oplossing om kanker nummer één onder mannen op te sporen al in het vizier: microbubbels.

Microbubbels
De leerstoel van Wijkstra, die ook hoofd urologisch onderzoek is van het AMC Amsterdam, heet Hemodynamic Contrast Sonography, bij de TU/e-faculteit Electrical Engineering. Hij focust op microbubbels. Door microscopisch kleine, ongevaarlijke gasbellen te injecteren, is het mogelijk om de bloedbaan tot in het kleinste detail te zien. Wijkstra gebruikt hiervoor ultrageluidsgolven (sonography). De bubbeltjes in de bloedstroom weerkaatsen ultrageluid op een andere manier dan het weefsel eromheen, waardoor heel precies het vatenstelsel zichtbaar gemaakt kan worden. Doordat het vatenstelsel in tumoren een andere structuur heeft dan in gezond weefsel, kan Wijkstra de kankergezwellen nauwkeurig lokaliseren. Daardoor wordt het mogelijk om de gezwellen zeer gericht aan te pakken, wat beter is voor de patiënt en voor de kosten van de zorg.

Revolutie
De ontwikkelingen in het onderzoek gaan in hoog tempo, en de hoogleraar hoopt dat zijn technieken ook toe te kunnen passen bij andere kankersoorten, en zelfs bij andere aandoeningen. Zijn verwachtingen en ambities zijn hoog: hij verwacht dat de bubbels gaan zorgen voor een revolutie in de medische wereld.

Spelregels
Medici en ingenieurs, het zijn “twee totaal verschillende werelden”, vertelt Wijkstra. Hij werkt al twintig jaar als ingenieur tussen de urologen; eerst bij het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, later bij het AMC Amsterdam. Hij is er stellig van overtuigd dat ingenieurs veel kunnen betekenen voor de zorg door nieuwe technologie te ontwikkelen. Maar ingenieurs moeten wel de spelregels van de medische wereld begrijpen, aldus Wijkstra. Volgens hem komt het voor dat dure hightech apparatuur met fantastische mogelijkheden uiteindelijk ongebruikt staan doordat de bediening te moeilijk of te tijdrovend is. Hij pleit er dan ook voor dat medische ingenieurs integreren in de medische wereld, en haar taal leren spreken.

Hessel Wijkstra spreekt zijn rede, getiteld ‘Angiogenese beeldvorming: kanker kunnen zien’, uit op vrijdag 16 maart 2012 om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium van de TU/e.